Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Rättegången mot Veronica Lins make ställs in - igen

I början av oktober skulle rättegången mot You Lin, som misstänks ha mördat sin fru Veronica Lin, ha startat. Men nu skjuts den upp, ännu en gång. Anledningen: de får fortfarande inte tag på den kinesiske miljardären.

När tingsrätten friade You Lin för mordet på hans hustru Veronica Lin åkte han hem till Kina.
– Min klient är nu i sin hemstad Dalian men det är hans avsikt att inställa sig till en hovrättsförhandling. Han vill ha den här rättegången ur världen, sa hans advokat Fredrik Ungerfält när domen överklagades.

Rättegången ställdes in

I våras skulle rättegången i hovrätten mot You Lin ha genomförts. Men när hovrätten inte fick tag på den kinesiske miljardären ställdes förhandlingen in. Ett nytt datum sattes ut och man letade upp en ny adress till mannen.

Till sin hjälp har man haft Centralmyndigheten för internationell delgivning. De i sin tur har haft kontakt med ambassaden i Peking.

I måndags skulle hovrätten få svar på hur det gått med delgivningen, det vill säga en officiell kallelse till rättegången - inget svar kom.

LÄS MER: Veronica Lin-rättegången ställs in

Rättegången ställs in - igen

Men på torsdagen kom en skrivelse från Centralmyndigheten för internationell delgivning till rätten. I denna framkommer att de inte har fått tag på You Lin. "Vid underhandskontakt med ambassaden har framkommit att någon delgivning inte kommit till stånd per den 21 september 2017. Eftersom det inte har varit möjligt att delge den sökta personen inom den begärda tidsfristen föreligger hinder för delgivning", står det i meddelandet.

I och med att You Lin inte är delgiven har hovrätten för andra gången ställt in huvudförhandlingen som skulle ha börjat i början av oktober.

– Det är kanske inte så konstigt. När en person befinner sig utomlands är det alltid svårare att delge. I nuläget finns ju inga möjligheter att tvinga hit honom, säger kammaråklagare Anette Wiberg Koffner, som inte är särskilt överraskad över det som nu hänt.

Fortsätter söka honom

Hade han varit dömd hade man kunnat söka honom på andra sätt än vad man kan när han blev frikänd, konstaterar hon.
– Man efterlyser ju folk som är misstänkta för brott, men inte folk som är frikända.

Hur många gånger kan kalla någon till en rättegång?
– I vanliga fall preskriberas brott men det gör ju inte mord längre, säger Anette Wiberg Koffner.

Så det innebär att man kommer söka honom tills han kommer hit?
– Ja.

Hovrätten styr

Fredrik Ungerfält är en av You Lins advokater. Han kan inte kommentera om han haft kontakt med sin klient:

– Men det intrycket vi har fått, liksom tidigare, är att han har för avsikt att vara med på en rättegång.

Gör han något själv för att få veta när han ska vara på rättegång?
– Det är domstolen som ska delge den tilltalade en kallelse. Det är inget som hans advokater eller han själv ansvarar för, så är regelverket, säger Fredrik Ungerfält.

Advokaten konstaterar att You Lin har lämnat sin korrekta adress och att det nu ska vara den som You Lin söks på:
– Jag vet inte skälet till varför man inte har lyckats, säger han.

Åklagaren:
– Om han har kvar den adressen idag eller inte det vet vi inte. Nu är det hovrätten som styr den fortsatta handläggningen och nu försöker man väl sätta ut det här igen.

Kom inte hem

Mordet på Veronica Lin inträffade år 2003. Den 18 mars det året skulle Veronica Lin komma hem till sina föräldrar i Högsbo, där hon bodde tillfälligt tillsammans med sin son. Men hon kom aldrig dit.

Oron växte och tillslut anmälde föräldrarna henne försvunnen. Dagen efter hittades Veronica död i en grannlägenhet. Grannen var försvunnen och han efterlystes då som misstänkt.

LÄS MER: Veronica Lin-fallet: Ny jakt på den friade maken

Släpptes i brist på bevis

Veronicas make You Lin, som är en kinesisk miljardär och ättling till den kinesiska kejsaren, misstänktes för inblandning i mordet.

Veronica ville skilja sig och vittnen har berättat att You Lin blev "vansinnig" på grund av detta. Han ville inte skilja sig och hotade med att ta sonen ifrån henne.
– Han tålde inte att Veronica ville skiljas. Papperen var inlämnade men den obligatoriska väntetiden på sex månader när man har barn tillsammans var inte över, har Veronicas pappa, Stig Lindgren, berättat tidigare.

Tingsrätten valde att häkta You Lin men efter drygt en månad beslutade de att släppa honom - i brist på bevis. Fem dagar senare hittades den försvunna grannen - delvis styckad och nergrävd under en balkong i huset där han och Veronicas föräldrar bodde.

Men You Lin hade återvänt till Kina.

Utredningen fortsatte och med tiden stärktes bevisläget mot You Lin och i juni 2005 häktades han i sin frånvaro.

Stoppades i kontroll

Under åren har den svenska polisen och åklagare gjort otaliga försök att få honom överförd till Sverige - för att kunna slutföra utredningen. Men Kina lämnar inte ut sina egna medborgare. Men en europeisk arresteringsorder ledde till att han åkte fast.

I november 2014 stoppades You Lin vid en pass- eller ID-kontroll i Storbritannien. Och tack vare den europeiska arresteringsordern kunde You Lin gripas. Han fördes till Göteborg och häktades misstänkt för inblandning i mordet på sin hustru.

Efter över ett års fortsatt utredning åtalades You Lin för anstiftan av mord på Veronica Lin och den 44-årige grannen - men tingsrätten friade honom.

Mest läst