Rättegång: Pistol i tvättkorgen berättade om gängkriget i väster

Det handlade om en pistol, symbolen för drygt tre år av kriminella konflikter i Frölunda och Tynnered. Inför rätta stod dock inga gängmedlemmar, utan bara en medelålders kvinna.

ANNONS
|

I grunden gällde gårdagens tingsrättsmål inte enbart ett grovt vapenbrott. Det berättade kanske mer om interiörerna kring tre sammanflätade mord – som haft personkopplingar till den åtalade kvinnan.

  1. I augusti 2013 mördades hennes 20-årige son på Grevegårdsvägen.
  2. I september 2016 sköts en 33-årig man, ledande i den undre världen, ihjäl på Näverlursgatan. Kvinnans två kvarvarande söner har nyligen delgivits misstanke om medhjälpsbrott. De är emellertid inte frihetsberövade i ärendet.
  3. I oktober 2016 dog två av kvinnans unga anhöriga efter en våldsam skjutning på Briljantgatan.

Enligt kammaråklagare Stina Lundqvists sakframställan hänger allt ihop, enligt hypotesen brott - hämnd - hämnd för hämnden.

"Kraftig hotbild"

Och att den medelålders mamman haft en skarpladdad Crvena Zastava (9 mm) i sin tvättkorg i badrummet, skulle förklaras av rädsla för ytterligare repressalier. - Den kraftiga hotbilden är, som vi ser det, motivet till vapenbrottet, summerade åklagaren. Att familjen levt under en oerhörd press går att utläsa ur förhörsuppgifter, men framför allt av det faktum att man tillkallat polis vid inte mindre än tre tillfällen på två månader under slutet av fjolåret. Detta beroende på att "mystiska figurer" rört sig i närheten av deras trappuppgång.

ANNONS

Skyddade ID-uppgifter

Vidare har alla skrivna på adressen sökt, och beviljats, skyddade identiteter. I ett av sovrummen i hemmet står bohaget dessutom uppstaplat i papplådor i väntan på en ny bostad. Detta visades på bild. Under hösten har de två sönerna periodvis varit på flykt, dels undan rättvisan, dels för att slippa de fiender som dödade deras kusiner. Åtminstone är det polisens uppfattning. Utredarna har genom flygbiljetter spårat dem till bland annat Thailand, Qatar och Malta. Enligt mamman uppehåller de sig nu "någonstans i Sverige".

"Inte alls rädda"

Förutom brottet förnekade kvinnan även det faktum att hon, hennes man och barn levt i fruktan för vedergällningsaktioner. Samtidigt sneglade hon mot åhörarläktaren, där det satt två män från motståndarsidan i de alltjämt pågående gängstriderna. Har du eller någon i din släkt anledning att vara rädd? frågade Stina Lundqvist. - Nej, fast vi trivs inte alls i området. Det finns många dåliga människor här. Vi vill inte bo kvar, utan ha ett lugnt liv. Vi har blivit kallade för fula saker, svarade kvinnan och menade att de förolämpats på internet. Varför larmade ni då polis tre gånger under november och december? - Stadsdelen är inte bra. Dom skjuter ju till och med ungar här nuförtiden. Hur kan det komma sig att dina söner åkte utomlands? - De tycker om att resa.

ANNONS

Okänd kvinna dök upp

Orsaken till vapnet i lägenheten var – enligt den misstänkta – att en okänd kvinna knackat på efter polisens inledande husrannsakan, tröstat och därefter gett henne en huvudvärkstablett så hon somnade – och slutligen planterat pistolen i badrummet.

Rätten trodde inte alls på kvinnan. Direkt efter förhandlingen utdömdes ett års fängelse för grovt vapenbrott. Den tilltalade ska stanna i häkte.

ANNONS