Rättegång mot spårvägschef inledd

ANNONS
|

Intresset för rättegången är stort. Press, radio och tv var på plats vid tingsrätten, rapporterar GP:s reporter på plats.

Fallet är principiellt viktigt eftersom det handlar om vem som bär ansvaret för att osäkra bussar trafikerar Göteborgs gator. Ligger det hos den högste chefen, eller ligger det längre ner i organisationen?

Chefen för spårvägen, Lars Börje Björfjäll, är åtalad för brott mot fordonsförordningen vid 28 kontroller. Som vd och trafikansvarig för GS Buss AB har han ansvaret för att bussar mellan februari och november 2011 använts i trafik ”trots att de inte varit tillförlitliga från säkerhetssynpunkt”. Björfjäll förnekar brott.

ANNONS

Huvudförhandlingen sköts förra året upp i sista stund sedan Björfjälls advokat Göran Thalén åberopat ny bevisning. Men i dag startade alltså rättegången, med fortsättning i morgon och på torsdag.

Åtalet gäller för kontroller som gjordes 2011, men inget tyder på att säkerheten på bussarna blivit bättre sedan dess. För två veckor sedan uppvisade 14 av 14 kontrollerade bussar allvarliga säkerhetsbrister.

Sju av de bussar som fick anmärkningar kördes av GS Buss, tre av Veolia, tre av Nettbuss och en av Nobina.

–Det verkar som om felen blivit fler och allvarligare. Den utveckling vi såg förra året mot bättre bussar verkar ha brutits. Man blir bestört, säger Mats Berndtzon, biträdande chef för trafikpolisen i Göteborg.

ANNONS