Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rättegång mot nazistledare skjuts upp

Rättegången mot nazistledaren Simon Engelin skjuts upp. Anledningen är att ytterligare ett åtal mot honom lämnades in strax innan rättegången skulle starta.

På måndagen skulle rättegången mot Simon Engelin, lokal gruppchef i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, inledas vid Göteborgs tingsrätt. Engelin misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med nazistdemonstrationen som hölls den 30 september förra året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men förhandlingarna hann bara starta innan de var över. Anledningen är att ytterligare ett åtal mot nazistledaren lämnades in strax innan rättegången skulle starta.

Efter att det nya åtalet blivit känt meddelade Engelin att han ville ha sin advokat närvarande och rättens ordförande hade inget annat val än att skjuta upp förhandlingen.

– Jag åtalade ju så sent så och då ville han ha mer tid att titta på det. Så det var inte helt oväntat, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Förutom ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg förra året anklagas Engelin nu även för våldsamt motstånd i samband med att NMR delade ut flygblad i Göteborg den 13 januari i år.

Svarar "ingen kommentar" i förhör

Vid Korsgatan möttes de flygbladsutdelande NMR-anhängarna upp av motdemonstranter. Stämningen blev hätsk. Enligt åtalet ska nazisterna då ha gjort en rusning längs husväggen. I samband med händelsen försökte en polisman omhänderta Engelin som då ska ha ”satt sig till motvärn genom att kränga med kroppen och slita sig loss” för att hindra ingripandet, enligt åtalet.

Engelin själv är tystlåten gällande det misstänkta våldsamma motståndet. I förhöret svarar ”ingen kommentar” på förhörsledarens frågor.

Måndagens rättegång skulle ha berört händelserna den 30 september förra året då flera hundra nazister från Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg. I samband med att NMR trotsade polisens order uppstod tumult. Ett 20-tal personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, misstankar som numera är avskrivna då förundersökningen har lagts ner på grund av att det inte har gått att styrka brott.

Kan bli fler åtal

Simon Engelin, som var ansvarig för demonstrationen, åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten. Enligt åtalet har Engelin ”deltagit i en folksamling som avvikit från den anvisade vägen och stört allmän ordning.

Trots order om att återgå till den av polisen anvisade vägen trängde sig nazistledaren förbi polismännen, enligt åtalet. Som stöd har åklagaren videoupptagningar från polisens kroppskameror.

Engelin nekar till brott, men har enligt åklagaren inte motiverat varför i förhör. Istället har han svarat ”ingen kommentar” på förhörsledarens frågor.

Rättegången är den första mot NMR-anhängare till följd av nazistdemonstrationen den 30 september. Samtidigt tittar åklagare på fler händelser under samma dag och enligt Ulrika Åberg kan fler nazister komma att åtalas.

– Min kollega har ett ärende som avser våldsamt upplopp. Den är på utredningsstadiet. Så det kan bli fler åtal, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.