Pyssel och aktiviteter i Göteborg under påsklovet

På Plikta Parklek i Slottsskogen råder det full aktivitet nästan varje dag. Om barn vill pyssla eller prova på någon ny aktivitet under påsklovet så finns här massor av roliga saker att göra.
– Det är klart att man ska gå på äggjakt under påsklovet, säger Karin Scotting, fritidsassisten på Plikta Parklek.

ANNONS
|

Många väljer att åka till fjällen under påsklovsveckorna. Om man inte vill transportera sin familj till ett fullfjädrat vinterlandskap så finns det gott om aktiviteter att sysselsätta sig med i Slottsskogen.

På Plikta Parkleks kommunala fritidsverksamhet är alla aktiviteter gratis. Leah Rizzi, 10 år, är där och bakar en påsktårta tillsammans med några andra barn. Hon förklarar att det kommer bli en chokladpuddingtårta med godis och strössel.

– Jag har talang. Men jag tittar också mycket på olika bakningsprogram, konstaterar hon, och ringlar med säker hand choklad över tårtan.

På plats finns också fritidsassistenten Karin Scotting. Hon berättar att schemat är fullspäckat nu över påskdagarna.

ANNONS

– Vi kommer påskpyssla, anordna tipspromenad och vill man grilla korv så är elden tänd varje dag mellan klockan tolv och tre, säger hon.

Låna fritidsartiklar gratis

Karin Scotting och hennes kollega Carina Lind springer mellan bordet och köket i jakt efter mer strössel och flera bunkar till barnen som bakar.

– Men vet aldrig hur många det är som kommer men när det är tårtbakning på schemat så brukar det vara många här, säger Carina Lind.

På ett bord framför fönstret ligger små mosaikbitar ihopsatta i vackra mönster som några andra besökare har satt ihop dagen innan.

– Om man vill vara utomhus istället så kan man använda sig av vår fritidsbank, säger Karin Scotting och fortsätter:

– Det är som ett bibliotek fast med fritidsartiklar som man kan låna. Det finns både inlines, skateboard och kick-bike, säger hon.

Aktiviteter under påsklovet

Under påskveckorna kommer det att finns allt från Pokémonjakt till canvasmålning och utomhus snickeri för barnen som kommer till Plikta Park.

– Det blir även fågelskådningsvandring på tisdag klockan elva med "Natur-Stig". Han håller i en rundtur som är ungefär en och halv timme lång, säger Karin Scotting.

Varje dag kan man titta när djuren matas av djurskötarna i Slottsskogen.

ANNONS

– Sälarna matas klockan två och pingvinerna strax innan halv tre. Men man behöver föranmäla sig om man vill gå med på onsdagens djurrundtur. Då kommer djurvårdare och håller i en kurs där man får lära sig mer om djurlivet, säger Karin Scotting.

Pliktas aktiviteter sträcker sig från åldrarna sex till sexton och blandas mellan att vara kreativa och aktiva. Ronja Gustafsson, 10 år, berättar att hon är där ofta.

– Vi satte ett mål att vi skulle vara här varje dag hela veckan. Men nästa vecka ska jag till Danmark, så då kan jag inte komma, säger hon.

Pyssel, konst och godis

Carin Lind sopar upp strössel med handen som hamnat på bordet och berömmer marängtårtan som Ronja Gustafsson har bakat tillsammans med Alice Bäckström, 10 år. Det surrar av aktivitet i rummen men på söndag och måndag är det helgdag och fritidsverksamheten är stängd.

– Men tisdag till lördag är alla välkomna mellan klockan två till halv fem, säger Karin Scotting, och fortsätter:

– Då bjuder vi på mer pyssel, konstmålning och andra roliga aktiviteter. Och lite påskgodis så klart, skrattar hon.

Urval av andra påsklovsaktiviteter i Göteborg:

Röda Sten Konsthall. Gör en ansiktsmask och förvandla dig till nästan vad eller vem du vill. Barn från 3 år tillsammans med vuxen är välkomna från måndag den 2 april till lördag den 7 april på drop in mellan klockan 12-15.30.

Sjumilahallen. Cirkusträning med utbildade pedagoger från Cirkus Cirkör. För barn i åldern 7-9 år på tisdag den 3 april klockan 10, och fredag den 6 april klockan 12.30.

Biskopsgårdens bibliotek. Levande rollspel för barn mellan 9-12 år. Påsklajvet arrangeras av Lajvbyrån och är det Amulett-baserade lajvet "Sanningssökarna".

Kålltorps Fritidsgård. Gå på en filmskola. För ungdomar med teknikintresse, och som gillar att skapa så kan filmskola vara den perfekta sysselsättningen på påsklovet. Gäller barn i årskurs 5-9 och pågår under flera olika dagar.

För fler påsklovsaktiviteter eller mer information går du in på kalendarium för Göteborgs Stad.

ANNONS