Avspärrningar efter mordet i Gårdsten
Avspärrningar efter mordet i Gårdsten

Pusselbitar saknas i Gårdstensmordet

Höstens mord på Muskotgatan i Gårdsten är nära sin lösning. Någon enstaka pusselbit saknas. – Här behöver vi hjälp av det goda samhället, säger polismästare Robert Karlsson och vädjar till allmänheten.

ANNONS
|

Bakgrunden till våldsamheterna i förorten norr om Angereds Centrum är en infekterad strid mellan två konkurrerande gäng, A-falangen och S-falangen.

Samtliga inblandade tillhörde, en gång i tiden samma kriminella grupp.

En 24-årig man sitter häktad misstänkt för att, vid 17.30-tiden den 4 oktober i fjol, ha mördat en jämnårig man.

Offret satt i en parkerad bil och sköts till döds med ett stort antal skott.

– En ren avrättning, varken mer eller mindre, summerar Robert Karlsson.

Den avlidne mannen var släkt med en ledande person inom S-falangen. Men han hade, enligt anhöriga, aldrig tagit del i den pågående konflikten.

ANNONS

Den unge mannen råkade helt enkelt bara befinna sig i fel fordon vid fel tidpunkt.

– Vi har inte många frågetecken kvar i förundersökningen. Ändå saknar vi små men väsentliga delar, förklarar Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen.

Han vädjar nu till boende i området:

– Vi har i flera andra gängutredningar – exempelvis efter skottlossningen mot Vår Krog & Bar, kidnappningen av Anton och mordet vid Sjumilaskolan – fått in viktiga uppgifter från allmänheten. Det är en gemensam framgångsfaktor i flera ärenden. Vi hoppas på något liknande här.

Polisen behöver alltså utsagor från medborgare som gjort observationer på och runt Muskotgatan, under den aktuella eftermiddagen.

– Ja, det handlar om vad som hände både före, under och efter skjutningen. Vi vet att det finns goda kunskaper i lokalsamhället, iakttagelser som kan vara avgörande, betonar Karlsson.

Han tillägger:

– Vi vill inte att eventuella vittnen själv värderar om det de sett är viktigt eller inte. Låt oss göra den bedömningen. För oss kan det handla om en färg på en jacka eller om ett okänt fordon som rört sig i området.

Robert Karlsson poängterar att polisen på vissa ställen i Göteborg lyckats knäcka brottssyndikaten. Ett trettiotal livsstilskriminella sitter frihetsberövade eller har redan dömts till längre fängelsestraff.

ANNONS

Att ett visst lugn råder, bevisas av att det hittills under 2016 inte inregistrerats mer än fyra skjutningar i offentliga miljöer – och där hittills ingen människa blivit träffad.

Striden mellan de olika fraktionerna i Gårdsten fortsatte för övrigt efter dådet Muskotgatan.

Den 7 oktober sköts det vilt på Hisingsleden i närheten av Volvos fabriksanläggning.

Den mordanklagade 24-åringen var en av de som greps i samband med den händelsen, efter vilken ytterligare fyra män i den så kallade A-falangen häktades.

– Min klient är helt oförstående inför de här beskyllningarna, säger 24-åringens advokat Michael Hansson.

Inom polisen pågår också ett arbete för att bevisa att A-falangen även skulle ligga bakom bortförandet av en ung kille i Gårdsten hösten 2013.

Kvarlevorna efter honom påträffades nyligen i ett vattendrag nära Alelyckan.

ANNONS