Pressade försvarslösa på pengar - döms till fängelse

Duon misstänktes för att ha sökt upp människor som hade svårt att skydda sig. Sedan ska offren ha pressats att skriva på mobil- och låneavtal. Men pengarna eller telefonerna ska de ha tvingats lämna ifrån sig till gärningsmännen. Under tisdagen dömdes de yngre av de två männen till över två års fängelse för bland annat våldtäkt och flera fall av utpressning.

ANNONS
|

I augusti 2015 blev en kvinna våldtagen på ett gruppboende i Västsverige. Offret ska, enligt åklagaren, ha en cp-skada och hennes mentala ålder pendlar mellan fyra och tolv år.

Åklagaren anser att gärningsmannen utnyttjat hennes "utsatta situation" och i mars i år kunde en man i 20-årsåldern åtalas misstänkt för brottet. I stämningsansökan framgår att man hittat mannens sperma i hennes underliv. Mannen har nekat till att han gjort sig skyldig till våldtäktäven om han harmedgettatt han måste ha haft sex med offret med tanke på spåren som polisen har säkrat.

I domen Uddevalla tingsrätt meddelade under torsdagen slår dock tingsrätten fast att mannen våldtagit offret då det bland inte framkommit några uppgifter som tyder på att den utsatta kvinnan ska ha velat ha sex med mannen.

ANNONS

LÄS MER:Duon utnyttjade funktionsnedsatta och skyddslösa

Sökte upp sårbara människor

Samtidigt åtalades mannen, tillsammans med en man i 25-årsåldern, för flera utpressningar och bedrägerier.

Mannen i 25-årsåldern ska ha varit inblandad i samtliga brott medan den våldtäktsdömde mannendeltagit vid några av brottstillfällena, enligt åklagaren.

Enligt misstankarna skulle deras tillvägagångssätt ha bestått i att de har sökt upp människor som hade svårt att skydda sig.

– Samtliga brott är riktade mot personer som antingen har någon funktionsnedsättning eller i kombination med det har varit inne i någotslags narkotikamissbruk. Det handlar om personer som har haft svårt att värja sig, berättade kammaråklagare Thomas Willén inför domen.

Hotades

Och "genom hot om våld, subtila hot och utnyttjande av hotfull stämning" ska de enligt åklagarenfått offren att besöka butiker på olika platser i Göteborg, bland annat i Nordstan och på Backaplan, men också inne i Stenungsund.

I butikerna har de skrivit på telefon- och abonnemangsavtal på telefoner. Efter att telefonerna hämtats ut har dessa lämnats över till gärningsmännen.

På så sätt har offren förlorat mellan ungefär 25 000 kronor och 50 500 kronor.

I några fall har det stannat vid försök till utpressning. I ett sådant fall framgår det att butikspersonalen anat oråd.

Tog lån i deras namn

I några fall har offren också fått offren att lämna över bank- och personuppgifter. Med hjälp av dessa uppgifter har gärningsmännen tagit lån i offrens namn. När lånet beviljades flyttades pengarna över till gärningsmännens konton, enligt misstankarna som riktades mot männen. En man fick ett ofrivilligt lån på drygt 140 000 kronor.

ANNONS

Brotten ska ha begåtts från hösten 2015 och fram till våren 2016. Totalt är det fem personer som fallit offer för de misstänktabedrägerierna.

Utöver de två männen åtalades även en kvinna misstänkt för penningtvättsbrott. Enligt åklagaren ska hon vid ett tillfälle ha fått 15 000 kronor på sitt konto - misstänkta pengar från brotten. "Syftet med åtgärden har varit att dölja att pengarna härrör från brott eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde", skrev åklagaren i stämningsansökan.

Kvinnan har docknekattill brottoch friadeshelt av Uddevalla tingsrätt från misstankarna om penningtvättsbrott i domen som meddelades under torsdagen.

Männen dömds till fängelse

I samma dom som kvinnan frias dömer Uddevallatingsrättfängelsestraff till de båda männen som även de har nekat till alla brottsmisstankar somde stod åtalade för.

I åklagarensbevisning mot männen fanns bland annat kontrakten som undertecknats, kontoutdrag och övervakningsbilder. I några av fallen skagärningsmännen enligt åklagaren ha följt med offren in i butikerna. Enligt åklagaren var det ett sätt att "för att förstärka tvånget och hoten" att följa med personerna in i butikerna.

Mannen i 20-årsåldern som gjort sig skyldig till våldtäkt döms även för trefall av utpressning och i två fall förförsök tillutpressning.

Samtidigt frias han från ett fall av utpressning och ett fall av bedrägeri som han stod åtalad misstänktför. Totalt döms mannen av Uddevalla tingsrätttill fängelse i två och år tre månader för brotten som det enligt rätten går att bevisa att han gjort sig skyldig till.

ANNONS

Offren får skadestånd

Den äldre av männen i duon, som är i 25-årsåldern, döms till ett kortare fängelsestraff på nio månader. Mannen döms för att ha gjort sig skyldig till fem fall av utpressning, och två fall av försök till utpressning.

Samtidigt frias han för 16 fall av bedrägeri, två fall av försök till bedrägeri och nio fall av utpressning. Brott som det enligt tingsrätten inte går att bevisa att han gjort sig skyldig till.

De båda männen döms också till att betala stora skadestånd till två av brottsoffren.

Den våldtäktsdömde mannen döms bland annat till att betala 115 000 kronor till kvinnanhan våldtagit.

Den äldre mannen döms att betala 65 000 kronor i skadestånd till en av personerna han enligt Uddevalla tingsrätt pressat på pengar. Omkring 37 000 av de 65 000 kronorna han ska betala tillsammans med den våldtäktsdömde mannen som enligt rätten deltog i vissa avbrotten mot personen.

ANNONS