Poserandet med vapen en "souvenirgrej"

ANNONS
|

Rättegången mot de två män, 30 och 32 år gamla, som misstänks för terroristbrott är inne på sin andra dag. Under fredagsförmiddagen förhördes 30-åringen. Tidigare har han bara svarat "inga kommentarer" i polisförhör.

Mannen berättade hur han fick ett erbjudande att åka till Turkiet i slutet av 2012 för att arbeta som hjälparbetare. I januari-februari 2013 började han köra transporter i norra Syrien kring Athme.

Han förklarade att han bland annat forslade sjukvårdsmaterial, tält och patienter.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström ställde frågor kring de bilder från Syrien där han syns posera med vapen. Hon undrade även om han deltagit i strider.

ANNONS

– Jag har aldrig deltagit i strider. Har du sett mig skjuta? svarar 30-åringen.

De tre filmer som visar hur två män får halsarna avskurna hittades på ett usb-minne vid en husrannsakan i 30-åringens hem i Göteborg i februari i år. Tillslaget gjordes inom ramen för ett utpressningsärende.

Läs mer: 32-åringens film från Syrien

30-åringens förklaring är att han fick en mobiltelefon i Syrien som andra hanterat. Innehållet flyttade han sedan över till usb-stickan när han kom tillbaka till Sverige i juli 2013 utan att veta vad det var för material.

– Jag mådde inte bra när jag kom hem. Man har sett så mycket saker, säger han.

Åklagaren spelade upp en film i rätten där ett antal stridsutrustade män diskuterar en attack mot en chokladfabrik, i närheten av det industriområde där de två männen fick halsarna avskurna.

Flera personer talar svenska på filmen. En av dem är 30-åringen, vilket han själv medger. Han syns även i bild beväpnad med en kalasjnikov.

– Ja, det är jag, säger 30-åringen.

Rätten fick också bland annat se bilder där han poserar på stridsfordon.

– Jag anser att de här bilderna ger uttryck för att du har deltagit i strid i Syrien, säger Agnetha Hilding Qvarnström till honom i rätten.

ANNONS

30-åringens egen förklaring är att bilderna togs för att han tyckte att vapnen var spännande.

– För mig att komma dit som svensk, man har ju sett de här vapnen på film, man vill ta de här bilderna som en souvenirgrej, säger han.

– Det var en killgrej. Det var spännande att se.

Mot slutet av förhöret bröt 30-åringen ihop och började gråta. Han förklarade att resan till Syrien var spontan och att hans familj inte visste att han åkte.

– Min mamma var orolig. Jag hade inte hjärta att ringa henne, säger han snyftande samtidigt som han förklarar att han blir känslosam när han tänker på sin mamma.

ANNONS