Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ann-Sofie Hermansson (S) säger att dörren står öppen för Jonas Ransgård (M) och övriga Alliansen.
Ann-Sofie Hermansson (S) säger att dörren står öppen för Jonas Ransgård (M) och övriga Alliansen.

Politiskt utspel om Nordstan

I ett nytt utspel bjuder Alliansen in de rödgröna till samtal om Nordstan. – Glädjande, dörren står alltid öppen, säger Ann-Sofie Hermansson (S). Men fortfarande verkar till exempel frågan om tidigare stängning dela blocken.

Frågan om Nordstan har studsat mellan blocken ett tag. Ena sidans utspel har följts av den andras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu vill Alliansen ta grepp om frågan genom att bjuda in de rödgröna till samtal.

– Jag vill att vi lägger upp alla idéer på bordet för att se var vi kan nå en någorlunda samsyn, säger oppositionsledaren Jonas Ransgård (M).

Läs även: Ungdomar i Nordstan lever nära knarkmissbruk

Förslagen har inte gått igenom

Hans partis förlag har inte gått igenom. Att ändra detaljplanen för att ge Nordstans samfällighetsförening möjlighet att stänga tidigare fick avslag i byggnadsnämnden, ett förslag om fler övervakningskameror ligger i kommunstyrelsen, ett zonförbud (personer som misskött sig ska kunna förbjudas att vistas i området) skulle kräva en lagändring.

Mot de förslagen har Socialdemokraterna kontrat med mer liv i Nordstan: kaféer, kultur, restauranger. Men Ann-Sofie Hermansson (S) säger ändå att hon välkomnar Alliansens inbjudan.

– Vi har sedan tidigare ett brett samtal med polisen, affärsidkare och föreningar. Men i politiken har frågan varit lite polariserad. Det är bara bra om vi också kan göra något över partigränserna, säger hon.

Läs även Ledaren: Delade bilder av Nordstan

"Stängning fel ände att börja i"

Tidigare stängning av köpcentret tilltalar henne fortfarande inte:

– Det är fel ände att börja i. Vilka egna tankar har samfälligheten? De har många goda idéer om ombyggnationer och fler restauranger, säger Ann-Sofie Hermansson.

David Lega (KD) vill se lösningar på både kort och lång sikt. 

– De som begår brott ska förstås lagföras. Men de som ännu inte fastnat i kriminalitet utan bara behöver ett sammanhang, dem måste vi fånga upp, till exempel med hjälp av föreningslivet. Jag förstår att folk blir irriterade om de tror att det handlar om att bygga fritidsgårdar för de som säljer knark, för det gör det inte, säger han.

Läs även: "Jag blir utsatt varje dag"

Frivilliga trygghetsvakter

Helene Odenjung (L) säger att hennes parti vill se fler poliser i hela Göteborg. Dessutom frivilliga trygghetsvakter där de behövs, till exempel i Nordstan.

– Det andra blocket har hittills reagerat med ryggmärgen, till exempel genom att rösta ner vårt förslag att ge Nordstan möjlighet att stänga tidigare. Men nu vill vi prata om vad vi kan göra tillsammans, och vi bör lyssna på vad handlarna vill, vad polisen vill, säger hon.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar kallar Alliansens inbjudan för "ett mer medialt än seriöst utspel".

– Vi pratar ju redan om Nordstan i kommunstyrelsen. Dessutom är det fullständigt absurt att göra utspel om ett problem som deras egen politik skapat. Ensamkommande som skrivs upp i ålder och inte får bo kvar i Göteborg, och hårdare tag mot de som har försörjningsstöd förvärrar för de grupper som vistas i Nordstan.

"M skapar de problem de vill lösa"

Ulf Kamne (MP) är förvånad över utspelet.

– Vi hade möte i kommunstyrelsens arbetsutskott i går, då sa de inte flasklock. Men visst, jag pratar gärna med dem för att få höra vad de har för idéer. Men Nordstan är ju en del av staden, där råder ingen egen lagstiftning. Det finns mycket till exempel handlarna kan göra utan Jonas Ransgårds inbjudan till samtal.

Han fortsätter:

– Moderaterna verkar vara på väg att skapa de problem de vill lösa. De bidrar till en bild av det skulle råda katastroftillstånd i Nordstan. Men det finns oro på många håll i stan, den tar vi på allvar och vi jobbar tillsammans med polisen och fältgruppen.

Mest läst