Ulf Kamne (MP) och Marina Johansson, kommunalråd (S).
Ulf Kamne (MP) och Marina Johansson, kommunalråd (S).

Politisk spricka om ensamkommande

Frågan om ensamkommande över 18 år spräcker den politiska majoriteten i Göteborg. V, MP och Fi vill låta dem bo kvar – men har inte fått S med sig.

ANNONS
|

Frågan om åldersuppskrivningar är aktuell i hela landet. Ensamkommande som kommit hit som barn har fått boende och skolgång i en kommun. Om deras ålder sedan skrivs upp till 18 eller mer är de inte längre kommunernas ansvar utan statens. Det vill säga Migrationsverkets, som placerar ungdomarna på sina anläggningsboenden.

På kommunstyrelsen nästa vecka kommer frågan att diskuteras. En representant från Migrationsverket kommer att delta.

Inför det har den politiska majoriteten spruckit.

"Staden tar inte sitt ansvar"

Vänstern, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ snabbinkallade till presskonferens på fredagen – på temat Vi står inte ut.

– Staden tar inte sitt ansvar för de här ungdomarna. När de skrivs upp till 18 år måste de flytta och byta skola. Vi vill att de ska få bo kvar och gå kvar, säger Ulf Kamne (MP).

ANNONS

Ungdomarna som flyttas till ett av Migrationsverkets anläggningsboenden kan antingen ha fått bifall på sin ansökan om uppehållstillstånd, eller avslag men ännu inte blivit utvisade.

– Det är rättsosäkert och inhumant, säger Stina Svensson (Fi). Vi måste ta ansvar för de unga som redan är här, för deras mänskliga rättigheter. Många av dem mår extremt dåligt, de är deprimerade och har självmordstankar.

"Vi skulle aldrig behandla svenskfödda så här"

Daniel Bernmar (V) anser det "orimligt att rycka upp unga från det enda sammanhang de har".

– Vi skulle aldrig behandla svenskfödda på liknande sätt, säger han.

De tre partierna vill kunna erbjuda ungdomarna att bo kvar i Göteborg och fortsätta sin skolgång här. Men de har inte fått med sig sin majoritetspartner Socialdemokraterna.

– Dock hoppas vi få brett stöd genom att fortsätta samtal med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger Daniel Bernmar.

Enligt de tre handlar det om 1200 ungdomar i år och nästa år – som kommunen då skulle ta ekonomiskt ansvar för.

– Pengarna finns, säger Daniel Bernmar. Vi ser det här som en social investering. Ungdomar som tvingas flytta långt från Göteborg tenderar att komma tillbaka och då får vi ändå ansvar för dem, som bostadslösa ungdomar.

S: Juridiken och ekonomin sätter stopp

Marina Johansson, kommunalråd (S) med ansvar för sociala frågor, anger ett par olika anledningar till att partiet inte är med på tåget. Den ena är juridisk

ANNONS

– Vår stadsjurist bedömer att det skulle strida mot Kommunallagen, säger hon. Den juridiska bedömningen är tydlig: de som är 18 år är statens ansvar, vi kan inte ta på oss det. I riksdagen finns en bred majoritet om asyllagstiftningen och man kan tycka vad man vill om den, men det är den som gäller.

Den andra anledningen är ekonomisk.

– Vi skulle inte kunna försvara för göteborgarna om vi tvingades skära ner för andra grupper, genom att ta på oss grupper som vi faktiskt inte har ansvaret för. I stället måste vi se vad vi kan göra inom ramen för vårt uppdrag.

Vill ha dialog med Migrationsverket

Marina Johansson kommer om ett par veckor att ha ett möte med Migrationsverkets regionchef i Västsverige.

– Jag vill få igång en dialog mellan oss. Kan vi till exempel jobba mer med frivilligorganisationerna för att skapa meningsfull sysselsättning på anläggningsboendena? Kan de skapa ett nytt anläggningsboende närmare Göteborg?

Avståndet till boendena är det som är problemet, menar hon.

– Majoriteten kanske hamnar i Ullared eller Vänersborg, de får inte pendelavstånd till skola och sociala sammanhang.

Hon fortsätter:

– Jag har pratat mycket med frivilligorganisationer och med personer som är engagerade i de här ungdomarna och de berättar att själva flytten inte är det värsta. De har ju redan tagit sig runt hela jorden. Men när de förlorar vänner, skolgång och annat blir det för mycket. Många mår jättedåligt. Vi behöver ta vårt ansvar för dem i en svår situation och en bra lösning vore dialog med Migrationsverket.

ANNONS

M: Bra om Migrationsverket betalar

Oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) nappar inte på några rödgrönrosa tankegångar.

– Kommunen ska inte ta över Migrationsverkets arbetsuppgifter. Däremot kan vi hjälpa dem att fullgöra dem på ett bra sätt.

En person som fått uppehållstillstånd skulle kunna bo kvar i Göteborg och fortsätta skolan här – om Migrationsverket betalade. Så resonerar Jonas Ransgård.

– Det skulle hjälpa dem att integreras på ett bra sätt. För de som fått avslag på asylansökan gäller en värdig och snabb utvisning. Vi ska inte bygga upp ett skuggsamhälle av människor som har vissa rättigheter men inte andra, säger Jonas Ransgård.

Bara ett anläggningsboende i Göteborg

I Göteborg finns just nu bara ett anläggningsboende, enligt Ulf Lindh, kanslichef på Migrationsverket region väst. Det ligger i Säve och har 35 platser.

– Där är nästan alltid fullt. De som ska bo kvar anvisas därförnågon annanstans i Västra Götaland eller Halland, säger han.

De boenden det handlar om finns på orter som Uddevalla, Vänersborg, Borås, Halmstad, Mariestad, Vara och Skara.

ANNONS