Politiker avgår efter sexköp

ANNONS
|

Tidigare i år greps mannen på bar gärning i Rosenlundsområdet i Göteborg.

För en vecka sedan beslutade Göteborgs åklagarkammare om ett strafföreläggande på 50 dagsböter à 240 kronor för fullmäktigeledamoten.

Enligt åklagaren har mannen skaffat sig en "tillfällig sexuell förbindelse" i Rosenlundsområdet mot betalning.

När GP konfronterar politikern om händelsen, ser han påtagligt skakad ut och verkar mycket ångerfull.

Han erkänner att det som åklagaren hävdar stämmer, och säger att han tänker betala strafföreläggandet.

- Jag var jättefull och fattar inte varför jag gjorde det. Det strider helt mot mina principer och är helt oacceptabelt. Det finns inga ursäkter, säger mannen till GP.

ANNONS

Han har dock fortsatt med sina politiska uppdrag efter att han begått brottet och deltog på torsdagskvällen som vanligt vid kommunfullmäktiges sammanträde.

- Jag hade tänkt avgå redan innan detta möte, men det fanns ingen ersättare. Men detta var mitt sista fullmäktigemöte. Jag avgår och kandiderar inte på några listor.

En krisgrupp för det parti som mannen tillhör planerar ett möte så snart som möjligt med mannen för att få en så bred bild som det går av vad som har hänt, uppger en talesperson för partiet.

Enligt talespersonen bekräftade mannen det inträffade för partiet på torsdagen.

Hur allvarligt ser ni på det inträffade?

- Vi anser att det är av sådan dignitet att vi kallar in krisgruppen. Man behöver ha hela bilden. Han ska få en chans att förklara sin syn på det som har hänt, säger talespersonen.

ANNONS

Kan mannen sitta kvar i fullmäktige?

- Om han är dömd för sexköp är det inte lämpligt att han sitter kvar.

Varför var han med på kommunfullmäktiges möte på torsdagen?

- Vi hade ingen ersättare och jag bad honom vara kvar så länge det fanns ärenden som det skulle fattas beslut i. Därefter lämnade han mötet direkt.

Fakta: Strafföreläggande

Ett strafföreläggande ersätter rättegång. Vissa brott och förseelser behöver inte behandlas vid en rättegång i domstol. Då kan åklagaren istället för att åtala, besluta om att utfärda ett strafföreläggande för det begångna brottet.

Betalar man strafförläggandet räknas det som ett godkännande.

Accepterar personen inte innehållet i föreläggandet, beslutar åklagaren i de flesta fall om att väcka åtal i tingsrätten.

ANNONS