Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Politiker avgår efter hårda kritiken

  Efter den stenhårda kritiken mot Intraservice avgår samtliga berörda politiker i nämnden för Intraservice.
  – Vi vill visa att vi tar det här på allvar och att det är rent och rätt hanterat, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

  Som GP har rapporterat får nämnden för Intraservice den hårdaste formen av revisionskritik. Dessutom rekommenderar stadsrevisionen att kommunfullmäktige inte ska bevilja ansvarsfrihet för nämnden, med undantag av ledamöterna som är nya under hösten. Det kan leda till att fullmäktige avsätter hela nämnden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nu avgår samtliga berörda politiker som har suttit i nämnden för Intraservice före oktober 2017.

  – De avgick i morse. Vi har respekt för stadsrevisionens förslag och följer dem, säger Jonas Ransgård.

  För alliansens del handlar det om två moderatpolitiker och en liberal.

  Jonas Ransgård ser allvarligt på kritiken mot Intraservice.

  – Den är jätteallvarlig. Det handlar om rutiner som inte finns och en osund närhet mellan leverantörer och inköpare, som inte ger något förtroende alls.

  Ledamoten Kent Wetterskog (L) är en av dem som har avgått.

  – Det är horribelt att vi ska klä skott för detta. Men vi har ju ett ansvar. Vi borde ha satt ned foten tydligare. Vi i Allianspolitiker i nämnden har påtalat olägenheter på förvaltningen sedan 2015, säger han.

  Han säger att det har varit svårt att påverka som oppositionspolitiker. Han säger att han har förutsatt att tjänstemännen följer reglerna.

  – Men har de en dold agenda är det jävligt svårt. Jag förstår att vi måste vara mer på tårna och kontrollera att det görs riskanalyser och att upphandlingarna går rätt till.

  Kent Wetterskog säger att allianspolitikerna nu tar sitt ansvar.

  – Eftersom vi inte har ansvarsfrihet slänger vi in handduken. Men jag har rent mjöl i påsen så jag sover inte dåligt på nätterna.

  Ledamoten Mathias Wrångelin (M), som också har avgått, säger att det är bra att stadsrevisionen har granskat Intraservice.

  – Jag tar mitt ansvar, jag har insett min del i detta. Hela nämnden har ett solidariskt ansvar. Men jag har bara suttit som ersättare och ledamot och fått begränsad information och inte haft så mycket mer att säga till om, säger han.

  Den tredje allianspolitikern som avgår är Ronnie Silverdahl (M). Han säger att det är bra att revisionsrapporten nu ger ljus på situationen.

  – Sen vet vi att styrelsearbetet har letts av S.

  Vilket är ditt ansvar?

  – Vi sitter ju i en nämnd där majoriteten utgörs av S, MP och V. De har styrt detta. Men jag tar ansvar och avgår, säger Ronnie Silverdahl.

  S-politikerna får gå

  Även samtliga rödgröna politiker som är berörda avgår. En av dem är ledamoten Tural Kokulu. Han har inte läst revisionskritiken, men säger att han givetvis ställer sin plats till förfogande om det blir bättre för Göteborg.

  – Göteborg förtjänar så mycket bättre. Om det beror på vårt bristande ansvar kan vi inte sitta kvar. Jag har ställt min plats till förfogande, säger han.

  Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att kritiken som nu har kommit fram är betydligt allvarligare än höstens kritik.

  – Det var allvarligt redan då. Resor är känsligt i sig. Men nu handlar det om mer pengar, konsulttjänster som är väldigt dyra och man brister i regler om jäv och delegationsordning, säger hon.

  Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne fyller på.

  – Man har tagit stora beslut utan vettiga underlag och inte haft koll på att förvaltningen har hanterat pengar och förtroenden tillräckligt noga. Man borde ha haft bättre koll, säger Ulf Kamne.

  Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar tycker att revisionens kritik är väldigt allvarlig och ser för tillfället inte några skäl till att inte följa stadsrevisionens rekommendation om ansvarsfrihet. Partiet har dock ingen politiker som riskerar att få gå.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.