En polisväst som stals vid ett inbrott användes vid attacken.
En polisväst som stals vid ett inbrott användes vid attacken.

Polisvästen stals - två månader innan morden och mordförsöken

En väska med en polisuniform stals vid ett inbrott i ett källarförråd i Västra Frölunda förra året. Tre månader senare inträffade skottlossningen på Vår Krog & Bar. Då bar en av skyttarna den reflexväst som försvann vid inbrottet. – Inga kommentarer, säger den misstänkte skytten i förhör.

ANNONS
|

I mitten av januari 2015 utsattes ägaren till ett källarförråd i en fastighet i Västra Frölunda för ett inbrott. I förrådet förvarades bland annat en väska med en polisuniform i. Det ska bland annat ha varit en pikétröja med polisemblem, båtmössa, uniformsbälte med benhölster, skyddsväst, expanderbatong samt - en reflexväst med texten "POLIS".

GP har tidigare berättat om hur en av gärningsmännen från skjutningen inne på Vår Krog & Bar hade på sig en sådan väst. Tillsammans med ytterligare en person gick han in på restaurangen och sköt ihjäl två unga män och skadade åtta människor. Nu har åtta personer åtalats för attacken.

ANNONS

I förundersökningen till attacken på Vår Krog & Bar finns bilder på en man som har poliskläder på sig. Mannen står utanför åtalet som nu lämnats in, men han har koppling till en av de som nu åtalats för morden och mordförsöken, en man som GP kallar för A. I förundersökningen framgår att de bland annat pratat i telefon.

Dagen efter morden och mordförsöken på Vår Krog & Bar stoppades en bil där flera av de åtalade färdades, bland annat den så kallade A. A hade en väska med sig och förutom vapen låg ett polisbälte i väskan.

Och när polisen sökt igenom lägenheter kopplade till de nu åtalade för inblandning i skottlossningen har man hittat polispersedlar.

I deras så kallade "förberedelselägenhet" hittades exempelvis båtmössan och en skyddsväst.

Det är fastställt att det var dessa saker som stals vid inbrottet i januari.

I förhör ville de åtalade inte kommentera användandet av polisens kläder.

Förhörsledaren frågade A om han köpt polispersedlarna från den man han haft telefonkontakt med.

– Ingen kommentar, svarar A på det.

Polisens utredning har visat att det var den man som bar reflexvästen som skjutit ett stort antal skott inne på Vår Krog & Bar, det var även han som sköt ihjäl de två männen.

ANNONS

Men A vill inte säga vad han gjorde på kvällen den 18 mars.

– Ingen kommentar, svarar A.

ANNONS