Polisteori: Granatattacken - hämnd för skott mot gängledare

ANNONS
|

Under torsdagskvällen small det utanför en flerfastighet i Södra Biskopsgården.

- Mycket tyder på att det var en handgranat som användes, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Tre på ett halvår

I så fall var det tredje gången som en sådan detonerade i stadsdelen, under senaste halvåret:

  1. Det började den 22 augusti på Dimvädersgatan, då åttaårige Yuusuf avled. Hans kusin hade dessförinnan, av tingsrätten, dömts för inblandning i dubbelmordet på Vår Krog & Bar.
  2. Det fortsatte den 5 september mot en äldre oskyldig mans balkong på Klarvädersgatan. Måltavlan uppges ha varit en yngre man som ska ha tillhört ett kriminellt nätverket från Norra Biskopsgården.
  3. Och så slutligen i förrgår, där angreppet av allt att döma riktades mot en ung, tidigare ostraffad, kille.

Han befann sig dock på Blidvädersgatan den 25 november, när en förgrundsfigur från gänget i Södra Biskopsgården besköts.

Fast i bakhåll

Enligt vad GP erfar arbetar polisen efter teorin att denne ledande person ansett sig lurad till platsen, att den nu attackerade ynglingen medvetet skapat ett bakhåll. Därför utsattes han för sprängladdningen.

- Om avsikten var att kasta det här föremålet genom rutan är det en synnerligen allvarlig händelse. Effekten av denna typ av illdåd har vi ju sett förut, konstaterar polismästare Robert Karlsson.

ANNONS

Virrvarr av händelser

Han vill inte kommentera eventuella motiv:

- Ifall det rört sig om en vedergällning vet vi inte. Allt är möjligt i ett virrvarr av våldsbrott. Vad som hänger ihop med vad, det är lite för tidigt att uttala sig om, förklarar Robert Karlsson.

Polisen bedriver en förundersökning, hittills utan misstänkta, under rubriceringen mordförsök.

ANNONS