Polispådrag i centrala Göteborg - president på besök

ANNONS
|

Kroatiens presidentKolinda Grabar-Kitarović har varit på besök i Göteborg under onsdagen och torsdagen.

Under torsdagen befann hon sig på Lindholmen under tidiga eftermiddagen. I samband med besöket har delegationen testat på att åka elbussen på linje 55 som åker mellan Lindholmen och Chalmers - precis som kungen Carl Gustav och prins Carl Philip gjorde när de tog emot ett kanadensiskt statsbesök.

– Vi är mycket glada över att tillsammans med staden, regionen och näringslivet få möjlighet att visa och berätta om den innovationskraft som finns här.PresidentGrabar-Kitarovićvar både intresserad och imponerad av den samverkan som drivs genom Lindholmen Science Park, inte minst gällande framtidens mobilitet av människor och gods, samt vilken betydelse de har för regionens utveckling, säger Maria Hedlund, vice vd Lindholmen Science Park.

ANNONS

Efter det följde lunch i centrala Göteborg med bland andra länsöverdirektören Lisbeth Schultze. På eftermiddagen minglade presidenten med svenska och kroatiska företag.

Även under onsdagen syntes många polispatruller till i centrala Göteborg, och även polishelikoptern flög länge över centrala stan. Anledningen var Krotiens president Kolinda Grabar-Kitarović anlände med ett tåg till Centralstationen strax innan 18-tiden på onsdagskvällen. Hon hade rest med SJ från Stockholm.

Under onsdagskvällen besökte hon den kroatiska föreningen KF Velebit. Föreningen är en av de största kroatiska föreningarna utanför Kroatien.

– Det kom nästan som en blixt från klar himmel, säger Robert Mikulic, ordförande för föreningen till GöteborgDirekt om presidentens besök.

Föreningen har funnits i Sverige i över fyrtio år. Under onsdagskvällen hölls det en officiell välkomstceremoni med både den kroatiska och svenska nationalsången. PresidentenKolinda Grabar-Kitarović delade även ut ett förtjänsttecken till föreningen KF Velebit.

Har träffat kungen

Kolinda Grabar-Kitarović har varit i Sverige hela veckan och tillbringade måndagen och tisdagen i Stockholm där hon bland annat träffade statsministern Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustav.

– Presidenten ska eskorteras och då krävs det ett antal patruller till det, men jag kan inte svara på exakt hur många, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Väst.

ANNONS