Poliser skadade efter vansinnesfärd – två gripna

Polisen jagade en stulen Porsche – som körde mot rött och mot trafiken – genom Alingsås och längs E20 på nyårsnatten. Vansinnesfärden slutade med att två poliser fick föras till sjukhus efter att flera polisbilar blivit påkörda – och att två misstänkta gärningsmän greps.

ANNONS
|

Vägdramat började med att en polispatrull försökte stoppa en Porsche vid länsväg 1890 i Sävelund vid 00.40-tiden. Bilen, som var stulen, vägrade stanna och saknade registreringsskyltar.

- När vi möter en Porsche utan plåtar mitt i natten en nyårsafton är det klart att vi funderar på vad det är, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Jakten gick in i ett industriområde, vidare genom centrala Alingsås och sedan söderut på E20. Flera polisfordon deltog i insatsen. Porschen körde mot rött ljus och med nedsläckt belysning. Under färden kolliderade bilen med olika saker, och fick fler och fler plåtskador.

ANNONS

Efter cirka tio minuter beslutade polisen att lägga ut en spikmatta. Vid Kastenhofsmotet körde den misstänka bilen på en polisbil, enligt patrullen i bilen fullt medvetet.

Porschen lyckades undvika spikmattan – som polisen i stället körde över. Ytterligare ett polisfordon fick mindre plåtskador i efterföljandet.

Den jagade bilen stannade, backade in i en eller två polisbilar för att sedan vända och köra mot färdriktningen, ner i diket, upp igen och vidare via ett stängsel. Slutligen försvann bilen längs Slätthultsvägen.

Klockan 01.20 får polisen in uppgifter om att boende i området sett en okänd bil köra in bakom en ladugård på platsen. Två personer sågs lämna en illa skadad Porsche.

Polis kom snabbt till platsen och kunde gripa en man i närområdet. Något senare greps ytterligare en man. Spår i och vid bilen kopplar de båda männen till vansinneskörningen, enligt polisen.

- Det är personer som är kända av oss, säger Stefan Gustafsson.

Männen misstänks för grov vårdslöshet i trafik samt försök till grov misshandel.

Ett par poliser fördes lindrigt skadade till sjukhus för kontroll.

- Situationen är allvarlig, både ur allmänhetens och polisens perspektiv. Han har varit väldigt vårdslös i sin körning och inte särskilt hänsynsfull för någon i sin omgivning, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS

Efter förhör av de båda personerna under nyårsdagen, så har en av dem frigets och avförts från utredningen eftersom han enligt polisen inte har befunnit sig i bilen. Den andre har anhållits av åklagare. Ytterligare en man har gripits och förhörts av polisen och där kommer åklagare att ta ställning om han ska häktas eller släppas på fri fot.

ANNONS