Vid Odinsplatsen där mannen anträffades knivhuggen har människor de senaste dagarna placerat ut blommor och värmeljus för att hedra den mördade mannen. På en lyktstople har även en lapp tejpats upp med en fråga som är en gåta även för polisen: "Varför?"
Vid Odinsplatsen där mannen anträffades knivhuggen har människor de senaste dagarna placerat ut blommor och värmeljus för att hedra den mördade mannen. På en lyktstople har även en lapp tejpats upp med en fråga som är en gåta även för polisen: "Varför?" Bild: Anders Abrahansson

Polisens vädjan efter knivmordet "Vill ha allmänhetens hjälp"

Knivmordet på den australienske medborgaren i Göteborg är en gåta för polisen. För att komma vidare i utredningen går polisen nu ut med uppgifter om hur han rörde sig under mordnatten.
– Små detaljer kan vara väldigt avgörande, säger presstalesmannen Peter Adlersson.

ANNONS
|

Den avlidne mannen i 30-årsåldern anträffades tidigt på onsdagsmorgonen med svåra knivskador vid Odinsplatsen i centrala Göteborg. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Enligt vad GP erfar dog han av svåra stickskador i buken och bålen.

Polisen har fortfarande ingen gripen efter det misstänkta mordet och är i nuläget inte säkra på var mannen attackerades. Polisen går därför nu ut med en vädjan till allmänheten. Mannen anträffades av en polispatrull som var i området på ett annat ärende, hur länge han hade varit på platsen är därmed i nuläget oklart.

– Vi är väldigt intresserade av att få in fler vittnesuppgifter och vill ha allmänhetens hjälp. Vi vet att han lämnade en privat adress på Södra vägen vid 03.45 och senare anträffas vid Odinsplatsen 04.22. Det finns flera möjliga vägar att ta sig dit och han skulle även ha kunnat bli upplockad i ett fordon, säger Peter Adlersson.

ANNONS

Går ut med signalement

För att vittnen ska veta om de har sett något som kan vara av intresse för polisen går myndigheten nu ut med ett detaljerat signalement på hur mordoffret såg ut och var klädd under mordnatten.

Enligt polisen var han cirka 185 cm lång och hade en normal kroppsbyggnad och mörkt halvlångt hår och längre skäggstubb i ansiktet. Under natten mot onsdagen var han klädd i en brunröd mössa av märket "Carhartt", och hade en svart tunn dunjacka av märket "North Face", samt mörkblå chinos och svarta skor.

– Små detaljer kan vara avgörande, någon kan känna igen märket på mössan och komma på att de såg den här mannen under natten. Det rör sig inte speciellt mycket folk ute vid den här tiden, men alla uppgifter kan vara intressanta, till exempel om någon har sett en person eller något fordon, säger Peter Adlersson.

Motivet en gåta

Den avlidne mannen flyttade till Sverige tidigare i somras och levde sedan dess i Göteborg med sin flickvän. Varför någon velat se mannen död är en gåta för polisen.

LÄS OCKSÅ: Australiens utrikesminister uttalar sig om mordet

– I min värld är detta en helt vanlig Svensson som råkat mycket illa ut. Det finns absolut ingenting i den här personens bakgrund som indikerar att någon sådant här skulle kunna hända, har kommissarie Ben Wahlin, gruppchef på utredningsenheten i Storgöteborg, tidigare sagt till GP.

ANNONS

Polisen utesluter inte att attacken mot mannen kan ha varit ett rån som urartade, men faktumet att mannen inte hade blivit av med sin telefon och andra värdesaker kan tala emot det.

– Men det skulle också kunna vara så att det handlar om ett rån ändå som kan ha avbrutits eller på annat sätt gått fel genom att någon kan ha dykt upp på platsen, men det är inget vi vet i dag, säger Peter Adlersson.

Enligt uppgifter till GP kan mannen ha attackerats väster om Odinsplatsen åt Drottningtorget till. Presstalesmannen Peter Adlersson betonar dock att polisen inte låser sig vid något och att anledningen till att man söker vittnesuppgifter är att man i nuläget inte har alla pusselbitar på plats i utredningen.

– Eftersom vi inte vet om han är mördad vi platsen där han anträffades har vi väl inte hittat speciellt mycket spår vad jag förstår, säger Adlersson.

Människor som har gjort iakttagelser av mannen eller andra personer eller fordon under mordnatten uppmanas att kontakta polisen via 114 14.

ANNONS