Richard Sörensen, polis och gruppchef i Göteborg city. Polisens nya filmkameror som de fäster på kläderna.
Richard Sörensen, polis och gruppchef i Göteborg city. Polisens nya filmkameror som de fäster på kläderna.

Polisens nya grepp - filmar med kroppsburna kameror

Nu testar polisen ett nytt verktyg för att klara upp brottslighet. Med kroppsburna kameror filmar de numera allt.

ANNONS
|

- Det är så mycket man kan missa med bara sina egna ögon. Kamerorna hjälper oss med det, säger Richard Sörensen, polis och gruppchef i Göteborg city.

Just nu pågår ett projekt inom Citypolisen i Göteborg där några av poliserna bär en kroppsburen kamera fäst i jackan när de jobbar. Så fort polisen misstänker att ett brott kan begås kan de sätta igång kameran. Ett snabbt knapptryck och sen börjar den filma.

- Kamerorna används för att säkra bevis, som en bättre lagföring. När vi slår på dem kan det handla om allt i från att man ska göra ett ingripande eller är på väg ut på en uttryckning. Så fort det finns ett syfte kan man slå på kameran, säger Niklas Norin som är projektansvarig för kroppsburen kamera på Citypolisen i Göteborg.

ANNONS

De poliser som bär kamera har fått en särskild utbildning, en av dem är Richard Sörensen som är polis och gruppchef i Göteborg city och var med och drog igång projektet. Han tycker numera att kameran känns som ett verktyg som alla andra.

- Men i början var det svårt att komma ihåg att sätta på den, eftersom det var så nytt, säger Richard Sörensen.

Kameran sitter vanligtvis på polisens axel, och den har en utåtvänd skärm, vilket innebär att den som filmas ser sig själv. På så sätt hoppas poliserna bland annat kunna motverka bråk.

- Jag har varit med om flera situationer som annars hade kunnat eskalera, men som lugnat sig när personerna fått syn på skärmen, säger Richard Sörensen.

- Skulle man stå framför en polis så ser man sig själv i kameran, det är klart att det har ju en brottsdämpande effekt, säger Niklas Norin.

Det handlar om arbetsmiljö för polisen också, som slipper en del hot, motstånd och ingripande tack vare kameran.

ANNONS

Dessutom kan de inspelade filmerna bli till bevismaterial. Sörensen har exempelvis varit med om att en film använts i hovrätten.

Både Niklas Norin och Richard Sörensen hoppas nu att kamerorna ska få ett bredare genomslag, och att varje enskild polis ska bära kamera i framtiden.

- Det är så mycket man kan missa med bara sina egna ögon. Kamerorna hjälper oss med det, säger Sörensen.

Projektet pågår fram till sommaren och Norin tror att chanserna är goda för att Citypolisen i Göteborg kan fortsätta filma efter det.

- Jag tror att vi kommer få se fler poliser med kamera, men kanske inte alla. Det är ju en ekonomisk fråga också, säger han.

Får man filma hur som helst?

- Så länge vi har ett syfte med att filma, som att säkra bevis eller för underrättelsebaser då kan vi alltid filma. De krångliga reglerna är hur vi ska spara filmerna och vilka vi ska spara utan att det blir ett dataregister.

Hur avgör man vilka filmer som ska sparas eller inte?

ANNONS

- Det är mycket sådant som vår utbildning handlar om och som vi jobbar med under projektet. De filmer som kan användas i en förundersökning arkiveras tillsammans med den, men det är de tveksamma fallen som är svåra att avgöra vad som ska sparas eller inte, säger Niklas Norin.

ANNONS

ANNONS