Polisens larm: Tonåringar i organiserade gatuslagsmål

Ungdomar i Borås arrangerar organiserade gatuslagsmål med storpublik. Dessutom filmas slagsmålen och läggs på sociala medier.
– De som håller på med det här är inte särskilt gamla och det kan få fruktansvärda konsekvenser, säger Anders Cronehag, kommunpolis i Borås.

ANNONS
|

De våldsamma organiserade gatuslagsmålen arrangeras genom ett Instagramkonto där ungdomar kan anmäla sitt intresse men också delta som publik. På Instagramkontot läggs det sedan också upp videoklipp från de våldsamma tillställningarna, något Borås Tidning var först med att uppmärksamma.

Borås Tidning har tagit del av flertal klipp som visar slagsmål mellan två ungdomar med en stor publik. Det våldsamma slagsmålen arrangeras på platser som bland annat fotbollsplaner och parkeringsgarage.

Under de gångna två veckorna har polisen flertalet gånger larmats av allmänheten och fått bryta upp de organiserade slagsmålen.

– Senaste vi åkte ut på ett larm var i söndags. När vi kom fram till platsen sprang ett 50-tal åt olika håll. De stod i en klunga runt omkring två ungdomar i boxningshandskar som bankade på varandra, säger Anders Cronehag, kommunpolis i lokalpolisområde Borås.

ANNONS

Tonåringar i våldsamma slagsmål

Polisen uppger att det i huvudsak är unga killar som deltar i organiserade våldsamheterna, större delen av dem är mellan 13 och 18 år gamla.

– De som håller på med det här är inte särskilt gamla och det kan få fruktansvärda konsekvenser, säger Anders Cronehag.

Polisen betraktar de våldsamma tillställningarna som en ordningsstörande händelse, vilket innebär att de alltid rycker ut.

– Så fort det kommer till vår kännedom så kommer vi definitivt att åka och bryta upp. Det är inte helt självklart att det rör sig om ett brott, men det ligger på en hårfin gräns, menar Anders Cronehag.

– Det är lite svajigt det här. Man får fråga sig hur stort samtycket är. Det kan vara så att det inte föreligger samtycke, utan grupptrycksproblematiken kan göra ungdomarna kanske inte kan stå emot det här, säger han.

"Det kan förekomma spel"

Han understryker att samtycke enbart ger visst utrymme i lagen för ringa misshandel. Men handlar det om misshandel av normalgraden, då faller frågan om samtycke och det kan röra sig om ett brott som är begånget.

– Vi har fått information om att det också kan förekomma spel, men det är inget som vi har bekräftat. Det finns indikationer på dobbleri och är definitivt inget som vi kan utesluta, säger Anders Cronehag.

ANNONS

Polisen har under den gångna veckan hållit möten med Borås stad för att samverka med att stävja de våldsamma slagsmålen.

– Nu är det viktigt att få stopp på det här så det inte eskalerar. Men det kommer också kräva hjälp från alla samhällets aktörer, inte minst den mest brottsförebyggande parten, föräldrarna, säger Anders Cronehag.

ANNONS