Polisens gest till utsatta barn – skänker nallar

Under julhelgen kan många barns glädje förvandlas till skräck och sorg. Därför får polisen nu extra förstärkning – av ett gäng gosiga extrakompisar.
– Den kan användas som något att krama efter att det har hänt något traumatiskt, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

För många barn betyder julen något annat än glittrande granar och fina julklappar. Helena Trolläng, regional utredningschef hos polisen i Väst, har under hela sitt yrkesliv sett hur barn far illa under högtiden.

Därför startade hon en insamling förra året. Med pengar som hon skramlade ihop bland kollegor köpte hon in nallar till de barn polisen skulle möta under helgen. Och nu är det dags för en repris.

Enligt Stefan Gustafsson, också presstalesperson vid polisen i region Väst, har initiativet helt varit Helena Trollängs initiativ som privatperson.

– En sådan nalle var väldigt dyr och kostade 150 kronor styck. Men när Helena insåg att Ikea sålde en nalle för 15 kronor kunde hon plötsligt köpa fler nallar. Så på eget initiativ har hon samlat in pengar från totalt 307 personer så det blev 50 500 kronor. Det ledde till att hon kunde köpa 3 500 nallar i stället, säger han.

ANNONS

Tror att de flesta går åt

Nallarna finns med i polisbilarna under helgen, för att erbjuda tröst till barn som polisen träffar i samband med olyckor, bråk och andra händelser under helgen.

Peter Adlersson säger att han tror att de flesta nallar går åt.

– Det är inte alla som har det så bra under jul. Då kan det vara trevligt att kunna göra något sånt här.

Även Stefan Gustafsson menar på att nallarnas uppgift är att skapa en form av trygghet i traumatiska situationer.

– Den här nallen kan vara som ett plåster på såren, säger han.

Förutom att nallarna kan skapa trygghet för barn i en svår situation, kan nallen också vara ett hjälpmedel för polispatrullerna som är ute vid olycksplatser.

– Det kan ha en positiv påverkan att någon i en sådan situation är snäll och ger något till en. Den kan användas som något att krama efter att det har hänt något, säger Stefan Gustafsson och fortsätter:

– Det skapar en bild av polisen för de unga, att de inte bara kommer ihåg när det har hänt något traumatiskt utan att det finns en liten gnista julefrid i det hela, att det kommer något positivt i en annan negativ situation.

"Ta det lugnt med alkoholen"

Peter Adlersson vill uppmana föräldrar och andra som befinner sig i närheten av barn under julhelgen att tänka på sin alkoholkonsumtion.

ANNONS

– Om man tar det lugnt med det och försöker vara med barnen blir det mycket lättare. Det är oftast det som bär skulden när det är stökigt hemma.

GP har sökt Helena Trolläng som via polisens presstalesperson hälsar att hon är på julledighet.

ANNONS