Polisen: Vi insåg direkt vad som hänt

Den 29 januari, för exakt tio år sedan. Från parkeringen vid OBS Bäckebol på Hisingen larmade en mamma och hennes sambo om att ett barn försvunnit. – Vi insåg direkt vad som kunde ha hänt Bobby, säger spaningsledaren.

ANNONS
|

Det dröjde två veckor, 14 dagar av intensivt sökande, innan Bobby Äikiäs mor och hennes sambo Eddy Larsson anhölls och häktades, initialt misstänkta för människorov.

–Vi hade bilder från en bensinstation, som avslöjade att pojken överhuvudtaget aldrig varit med på resan. Vi hade andra bra vittnesuppgifter. Vi hade styvpappans belastningsregister. Vi fattade väl ungefär hur det låg till. Men vi var förstås ändå tvungna att fortsätta leta, att utesluta en olyckshändelse.

Sven Alhbin, länskriminalens dåvarande chef och med 45 år inom polisyrket, tillägger:

–Fallet Bobby är mitt värsta ärende, det enda som jag drömt om på nätterna. Den ohyggliga behandlingen av ett litet funktionshindrat barn, en helt värnlös individ.

ANNONS

Sakta men säkert rullades en dokumentär skräckfilm upp framför ögonen på Göteborgspolisens utredare.

När kammaråklagare Erik Handmark, drygt tre månader senare, läste upp sin gärningsbeskrivning inför tingsrätten grät många av åhörarna.

Orden – ”ett grovt brott riktad mot en närstående, förståndshandikappad minderårig pojke” – ekade med kraft ut i salen.

En stund senare visades bilderna på den döde lille tioåringen. Det fasansfulla fastnade för evigt på våra näthinnor.

Under tiden mellan gripande och domstolsförhandling fick den erfarna förhörsledaren Harriet Persson en god kontakt med den upprivna mamman. Kvinnan började öppna sig.

–Ja, det var Harriet som knäckte knuten, som Alhbin uttrycker saken.

Mamman och hennes son Bobby hade hösten 2005 flyttat från Stenungsund och ner till samhället Malmbäck i Småland.

Där bodde Eddy Larsson, hennes nya kärlek. Där hoppades hon på att bilda en ny, lycklig familj.

Det slutade istället i ett crescendo av våld och kränkningar. Den utvecklingsstörde Bobby utsattes för det ena tortyrliknande övergreppet efter det andra.

Enligt förundersökningen handlade det bland annat om elchocker i underlivet och att han smetades in med avföring i ansiktet och brändes med cigaretter.

Bobby valde inte sällan att sova i hönshuset för att slippa de återkommande slagen och sparkarna.

Någon gång efter årsskiftet, troligen under andra veckan i januari 2006, orkade inte hans kropp längre.

ANNONS

Efter en misshandel, där Bobby tvingades ligga naken ute i snön under en längre tid, dog han under natten – ensam i sitt rum på övervåningen.

Eftersom skolpersonalen titt som tätt ringde och frågade efter Bobby tarvades en förklaring till hans plötsliga och långa frånvaro.

Därför åkte paret till Göteborg där Bobby alltså anmäldes som saknad på parkeringen utanför köpcentret.

Polisen och frivilliga letade. Samtidigt spanade länskriminalens folk på den mycket udda föräldraduon. Och med tanke på Eddy Larssons bakgrund krävs ingen större fantasi för att förstå varför.

Mannen var dömd för sadistiskt och sexuellt våld mot kvinnor som han tidigare levt tillsammans med.

Efter att ha skapat det avgörande förtroendet lockade Harriet Persson fram den sista pusselbiten.

Mamman berättade att hon och sambon sänkt kvarlevorna, insvepta i tunga kedjor, utanför en badbrygga i Lovsjön söder om Jönköping.

–De som var med vid de dykningarna, och hittade det paketet, dom lever med den upptäckten än idag, konstaterar Sven Alhbin.

Under rättegångarna skyllde de två åtalade, mamman och Larsson, på varandra. Varken den ena eller den andre tog på sig något ansvar för ett av 2000-talets hittills mest tragiska brott i Sverige.

De dömdes till vardera tio års fängelse. Dock inte för mord, utan för grovt vållande till annans död, grov misshandel, olaga frihetsberövade, grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och grovt falsk larm.

ANNONS

De båda släpptes den 15 oktober 2012, efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.

Bägge har numera ändrade namn och skyddade personuppgifter.

Eddy Larsson, den så kallade styvpappan, bosatte sig i en husvagn på en ort i Mellansverige. Han fälldes i december 2013, i Nyköpings tingsrätt, för brott mot knivlagen. Resultatet – 2500 kronor i dagsböter.

Mannen hade haft ett stickvapen på sig när han, i ett rejält berusat tillstånd, var på väg att hämta en pizza.

Mamman rehabiliterades i ett familjehem under en period efter sin anstaltsvistelse. Hon hade haft det svårt på Hinseberg och misshandlades bland annat kraftigt i ansiktet av en medfånge.

Bobby Äikiäs begravning hölls i Ödsmåls kyrka i Bohuslän. Allmänhetens engagemang i fallet var enormt och det ledde till att ceremonin pryddes av inte mindre än 30000 rosor.

Han blev en symbol för en våldsdrabbade barn och gav namn till ”lagen om utredningar avseende vissa dödsfall” (2007:606) som också kallats Lex Bobby.

Enligt denna lag måste en särskild barnskyddsutredning genomföras om ett barn dött på grund av våld eller annat brott och barnet i efterhand anses ha varit i behov av skydd.

Utredarna på Socialstyrelsen ska söka efter systemfel i samhällets skyddsnät. Det handlar kort och gott om att undersöka vad myndigheterna gjort, inte gjort eller borde ha gjort i fall där barn utsatts för dödligt våld.

Kritiker anser att lagen fungerat dåligt. Bristerna aktualiserades inte minst efter det att åttaåriga Yara dödades av släktingar i Karlskrona i april 2014.

Förslag finns att flytta ansvaret från Socialstyrelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

ANNONS