På måndag utökas gränskontrollerna på flera svenska flygplatser. Arkivbild.
På måndag utökas gränskontrollerna på flera svenska flygplatser. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Polisen utökar gränskontrollen på Landvetter

Från och med måndag kommer den inre gränskontrollen utökas i flera svenska hamnar och på flygplatser, inklusive Landvetter. Skälet är att hotbilden bedöms ha förändrats och polisen uppmanar alla resenärer att alltid ha med sig pass eller ID- kort – även om man reser inom Norden.

ANNONS
|

Sedan hösten 2015 har Sverige haft tillfälligt återinförda kontroller vid gränsen mot andra Schengen-länder, så kallad inre gräns. Från och med 2 juli 2018 kommer den kontrollen att utökas ytterligare, till flera hamnar och flygplatser.

Detta efter ett beslut från regeringen, som bedömer att det finns ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten, skriver polisen i ett pressmeddelande. Beslutet innebär att polisen kan genomföra kontroller på andra platser "i syfte att kunna differentiera bland resenärer mellan asylsökande, ekonomiska migranter samt potentiella terrorister och andra brottslingar" skriver man.

– När Sverige återinförde gränskontroll hösten 2015 var situationen annorlunda med ett markant flöde av migranter över främst Öresundsbron och färjetrafiken i Södra Sverige, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, i pressmeddelandet.

ANNONS

– Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare. Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser.

Enligt polisen kan omfattningen av kontrollerna variera vid de olika gränsövergångarna och av operativa skäl kommer transportörer eller resenärer inte få veta i förväg när det ska ske. Polisen uppmanar alla som ska resa att alltid ha med sig pass eller nationellt ID-kort, även om man reser till nordiska länder eller länder som ingår i Schengensamarbetet.

Här utökas den inre gränskontrollen från och med den 2 juli 2018 och som längst till och med den 11 november 2018:

Ystads hamn

Karlshamn hamn

Karlskrona hamn

Hamnarna i Stockholms län; Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn och Kapellskärs hamn

Arlanda flygplats

Bromma flygplats

Landvetter flygplats

Skavsta flygplats

Malmö Airport

Kontrollerna för bil- och tågtrafik vid Öresundsbron samt i färjetrafiken i hamnarna i Malmö, Trelleborg, Helsingborg, Göteborg samt Varberg fortsätter under samma period.

Detta räknas som giltiga resehandlingar

För nordiska medborgare räcker ett giltigt körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land för resor inom Norden.

Medborgare från övriga EU/EES-länder måste ha giltigt pass eller nationellt id-kort.

För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man kan visa det dokumentet och ett giltigt pass.

För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass och visum kan krävas.

Källa: Polisen

ANNONS