Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Foto: TT/Arkivbild
Foto: TT/Arkivbild

Polisen satsar mot nätbrott

På tre år ska polisen i Västsverige bygga upp ett regionalt centrum för att hantera IT-brott, som en del av polisens nationella satsning. Men kritiken mot hur IT-brott hanterades kom redan 2015.

Minst tolv personer ska anställas i Västsverige för att stärka arbetet mot brott på nätet. Avdelningen kommer att byggas upp under tre år, enligt Brigitta Dellenhed, som är chef för dagens IT-brottssektion i polisregion Väst. Hon var tidigare chef för ungdomsbrottssektionen i Göteborg, och var den som ansvarade för förundersökningen efter Instagramupploppen.

– Vi har sett att det sker mer brott på nätet och att vi måste organisera oss, säger hon. Mycket av det som tidigare skedde på gatan sker nu på nätet.
 

Direktkontakt med Europol

Varje polisregion kommer att bygga upp regionala IT-brottscentrum, som ska samarbeta med det nationella centret för IT-brott, SC3. På nationell nivå kommer upp emot trettio nya IT-forensiker, alltså kriminaltekniker med särskild inriktning på nätet, att anställas de kommande åren. Från SC3 finns en direktkontakt med Europols IT-brottscenter EC3, som startades i Haag 2013.

Tanken är att det ska bli lättare att samordna utredningar som rör sig över såväl region- som landsgränser.

– En groomare på nätet bryr sig inte om ifall offren bor i Kiruna eller Lund, säger Birgitta Dellenhed. Risken är då att anmälningar sprids ut på olika avdelningar runtom i landet, och det blir svårt att få en effektiv utredning. Vi måste kunna samordna utredningar för att de ska gå snabbare.
 

Kompetens saknades

Polisen i Sverige har tidigare fått kritik för hur man hanterar brott på nätet. När Riksrevisionen granskade den delen av polisens verksamhet 2015 slog de fast fler IT-brott borde kunna klaras upp. Ett stort problem var att det saknades kompetens hos de poliser som skulle utreda brotten. Hälften av alla åklagare och nio av tio förundersökningsledare hos polisen saknade vidareutbildning i IT-området, enligt en rapport från BRÅ 2016.

Det ska åtgärdas nu, säger Birgitta Dellenhed på IT-brottssektionen i region Väst.

– Vi behöver öka kunskapen så att våra förundersökningar blir bättre. Därför ska vi också starta en desk, dit poliser kan vända sig för att få hjälp med att till exempel få ut IP-adresser eller spåra Facebookkonton.

På IT-brottssektionen i region Väst har arbetsbördan länge varit för stor, vilket lett till långa utredningstider.

– Vi har under åren fått in fler och fler datorer och mobiler som måste undersökas, men vi har inte haft tillräckligt med personal för att göra det. Det får vi nu, säger Birgitta Dellenhed.

FAKTA: Ny lag mot kränkningar på nätet

Ett steg mot att reglera viss brottslighet på nätet är lagen om olaga integritetskränkning, som ska börja gälla från och med 1 januari 2018. Lagen gör det till exempel brottsligt att sprida integritetskränkande bilder eller uppgifter.

Det ska även bli straffbart att till exempel hota om att sprida nakenbilder eller liknande integritetskränkande uppgifter om någon.

Den som tillhandahåller en plattform för sociala medier på nätet är skyldig att ta bort meddelanden som ”uppenbart utgör olaga hot eller olaga integritetsintrång”.

Mest läst