Polisen misstänker: Kvinnan våldtogs i hytt på färja

Polisen misstänker att kvinnan blev nertryckt i en säng, fasthållen i armarna och sedan våldtagen. Händelsen utspelade sig ombord på en färja mellan Tallin och Stockholm för nästan två år sedan. Först nu har en man i 30-årsåldern åtalats för brottet.

ANNONS
|

Hösten 2014 träffades en man och en kvinnaombord på en Silja Line-färja mellan Estlands huvudstad och Stockholm.

Under resan ska mannen ha våldtagit kvinnan, enligt polis och åklagares misstankar. Nu har mannen, som är i 30-årsåldern och från Göteborgstrakten,åtalats för brottet.

I stämningsansökan står det att kvinnan ska ha blivit nedtryckt i en säng inne i en hytt. Mannen ska sedan ha tvingat isär kvinnans ben och hållit fast hennes armar. Sedan ska han ha våldtagit henne, enligt misstankarna.

I handlingar som lämnats in till tingsrätten tidigare står det att våldtäkten ska ha pågått i 20 minuter.

ANNONS

Mannen nekar till brott

I stämningsansökan framgår det att det finns bilder på de skador kvinnan fick i samband med våldtäkten. Det ska också finnas bevisning i form av vittnen.

Enligt stämningsansökan står det att mannen "vidgår händelseförloppet men förnekar brott".

– Han vidgår att det har varit sex, utvecklar mannens advokat Claes Dellborg och fortsätter.

– Det skulle inte ha varit frågan om en våldtäkt utan det ska ha varit frivilligt från båda parterna.

Polisen gjorde inte sitt jobb

Händelsen utspelade sig som sagt för nästan två år sedan. GP har tidigare skrivit att åklagarmyndighetenkämpat för att få polisen att utföra vissa utredningsåtgärder - utan framgång.

– Det har höjts på såpass hög nivå att vår områdeschef har haft kontakt med regionpolischefen för att få åtgärder att vidtas, berättade kammaråklagare Linda Wiking.

Det var först när åklagarmyndighetens områdeschef kontaktade regionpolischefen Klas Friberg som det började hända saker.

– Det är högst beklagligt att det har tagit så lång tid att utreda det här ärendet och jag är ändå nöjd med att vi nu har gjort de åtgärder vi har gjort, kommenterade Klas Friberg detta.

LÄS MER: Polisen gjorde inte sitt jobb - våldtäktsutredning blev liggande

"Extremt år"

En förklaring till att polisen inte gjorde sitt jobb, som Friberg lyftefram, är året 2014-2015. Den avdelning som våldtäktsärendet först låg på skulle samtidigt utreda många av de andra grova våldsdåd som inträffade i Göteborg.

ANNONS

– Det var ett extremt belastat år för oss, inte minst här i Göteborg vad gäller grova brott. De har säkerligen fått göra sina prioriteringar och då har tyvärr en del av de här andra grova brotten fått stå tillbaka, sa Klas Friberg.

En polisgrupp, som normalt inte hanterar våldtäktsärenden, fick utreda brottet. Och nu har åklagarna kunnat väcka åtal.

Även mannens advokat ärkritisk till att det dröjt från den påstådda händelsen tills det att hans klient åtalats för brottet.

– Det är beklagligt att det tagit två år. Det gör att minnesbilderna för målsägaren, vittnen och även för min huvudman... Det är svårt att komma ihåg detaljer, säger Claes Dellborg.

Rättegången kommer att hållas i mitten av september.

GP söker åklagaren,

ANNONS