Polisen misstänker: Gängledare hade vapenarsenal

Två automatkarbiner, en kulsprutepistol, en pistol och två handgranater - det hade ledaren för ett kriminellt gäng i Gårdsten i sina ägor enligt polisens misstankar. – Just att man får tag på de här utpräglade militära vapnen är en ruskig utveckling, säger kammaråklagare Carl-Henrik Andersson. Nu åtalas mannen för flera vapenbrott.

ANNONS
|

I slutet av 2015 och början av 2016 slog polisen till mot tre platser kopplade till ledaren av ett kriminellt gäng i Gårdsten, en man i 30-årsåldern. Då hittade de en hel vapenarsenal med tunga vapen.

– Dels pratar vi om skjutvapen och det är ju delvis tunga skjutvapen, det är automatvapen och det finns en del ammunition där. Det vet ju var och en vad man kan göra med sådana grejer. Sedan har vi granater, de är ju också väldigt farliga vapen. Man kan kasta in de i lägenheter, man kan kasta in dem i bilar och de kan ju ställa till med en oerhörd skada på personer och egendom i trånga utrymmen, säger kammaråklagare Carl-Henrik Andersson.

ANNONS

Nu åtalas mannen för synnerligen grovt vapenbrott för detta. Åklagaren skriver i åtalet att det rör sig om ett stort antal vapen, och av dessa är det flera militära "av särskilt farlig beskaffenhet".

Det ska ha rört sig om automatkarbiner med tillhötande patroner skarp ammunition, en kulsprutepistol, en pistol med två magasin samt patroner skarp ammunition och ett pansarskott.

Pansarskottet var försett med en raket med riktad sprängverkan vilket innebär betydlig eldkraft. Denna är, enligt åtalet, "avsett för bekämpning av bepansrade militärfordon och förstärkta byggnader".

– Pansarskott är rena militära vapen. Det är för att slå ut pansarfordon och man kan bara tänka sig vad en sådan kan göra om man skjuter in en sådan i en bil eller i en lägenhet. Det är riktigt otäcka grejer, säger Carl-Henrik Andersson.

Åklagaren bedömer att gärningen varit av "särskilt farlig art" i och med att de förvarats på sådant sätt att andra kunnat ta dem. Dessutom har det varit i en kriminell miljö vilket kunnat innebära att "vapnen skulle komma till brottslig användning och att människor då skulle komma till skada".

Utöver detta åtalas mannen även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Mannen i 30-årsåldern misstänks ha hanterat två handgranater. Åklagaren skriver att brottet ska bedömas som grovt i och med att handgranaterna är "militära vapen framtagna för att bekämpa människor genom splitter- och tryckverkan".

ANNONS

Utöver dessa två brott åtalas mannen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Åklagaren skriver i åtalet att han haft "uppsåt att åstadkomma explosion och därigenom framkalla fara för annans liv och hälsa samt för omfattande förstörelse av annans egendom".

Han ska, enligt misstankarna, ha skaffat tre sprängkapslar och kopplat tre mobiltelefoner till dessa. Om man ringde telefonerna skulle den anslutna sprängkapseln ha utlösts genom elektrisk spänning. Detta skulle i sin tur ha utlöst annat sprängmedel. Åklagaren skriver att det rör sig om ett grovt brott då man hade kunnat tillföra i princip obegränsade mängder sprängmedel.

Var har han fått tag på alla vapen?

– Det är en bra fråga men det här är ännu ett uttryck för att det finns väldigt mycket vapen i omlopp. Alldeles för mycket. Och det är lätt att få tag på det och det här är oerhört bekymmersamt. Det är den verklighet vi lever i, säger Carl-Henrik Andersson.

Mannen har som sagt en ledande position i ett kriminellt gäng.

– Ja, vi påstår att han är ledare för en gruppering, en central tongivande person i en gruppering, säger Carl-Henrik Andersson.

Vad betyder det att en sådan person har tillgång till sådana vapen?

ANNONS

– Det vet jag inte om man kan dra några slutsatser av. Jag kan bara konstatera att det är inte svårt att få tag på vapen. Just att man får tag på de här utpräglade militära vapnen är en ruskig utveckling i och med att de är så kraftfulla och man kan orsaka så stora omfattande skador med sådana vapen.

I samband med detta åtalades en man i 65-årsåldern för grovt vapenbrott. Mannen misstänks ha haft två automatkarbiner med tillhörande sammanlagt 59 patroner skarp ammunition. Även detta rör sig om militära automatvapen, som är särskilt farliga.

Mannen i 65-årsåldern nekar till brott.

Den yngre mannen har erkänt, enligt åtalet.

– Jag känner mig hotat och jag har fiender. Jag fick ett samtal från polisen, som bekräftar att jag är hotad, så det är för min egen säkerhet och för att skydda mig själv. Något mer vill jag inte säga, säger mannen i förhör.

Trots erkännandet återstår många frågor.

– Man får se det som att gärningen är erkänd men jag har inte fått så där jättemycket förklaringar. Det som har framkommit är mer att han erkänner att det är hans grejer. Men jag har inte fått några närmare förklaringar till vad han har tänkt sig med detta, inget som framkommer i polisförhör i alla fall, säger Carl-Henrik Andersson.

ANNONS

Detta mål har en koppling till ett annat mål rörande försök till mord. I det ärendet sitter tre personer häktade misstänkta för inblandning. Mordförsöket ska ha inträffat i oktober i fjol.

– Det inträffade på Hisingsleden där en bil blev beskjuten, säger Carl-Henrik Andersson.

Åtal i det målet kommer att väckas inom några veckor.

ANNONS