Polisen förstärker styrkan inför årets Gothia cup

Gothia cup har i år en heltidsanställd säkerhetsansvarig – förre elittränaren och polisen Hans Gren – och polisen har en större styrka avdelad jämfört med i fjol.

ANNONS
|

Leif Wetterskog är polisens insatschef under Gothia cup, något han också var förra året.

–Vår dimensionering är något större och vår beredskap lite bättre än i fjol. Vi har en strategi som sträcker sig över hela Storgöteborg med en gedigen organisation som gör att vi kan växa om det händer något, säger han.

Hotbedömningen för Sverige ligger sedan flera år på "förhöjd nivå" och sedan förra årets cup har Sverige drabbats av ett terrordåd. Men detta är inte orsaken till den utökade polisinsatsen vid årets Gothia cup.

–Det finns inga konkreta hot mot Gothia cup. Utökningen har skett på mitt önskemål. Nytt för i år, och jätteviktigt, är att det blir samma poliser som arbetar med Gothia under hela veckan, säger Leif Wetterskog, som jobbat med planeringen sedan i februari.

ANNONS

Deltagarna ska känna sig trygga

Sedan i juni är hans tidigare kollega Hans Gren från polisen i Göteborg city anställd som säkerhetschef hos arrangörsklubben BK Häcken. Gren har en gedigen fotbollsbakgrund, kanske mest känd som assisterande tränare i Gais och MFF.

–Tillsammans med andra aktörer, inklusive ordningsvakter i egen regi, gör vi så mycket vi kan för att deltagarna ska känna sig trygga under cupveckan.

Prioriterat är säkerheten kring måndagens invigning på Ullevi, runt de stora matcharenorna Heden och Kviberg plus insatser på skolorna där deltagarna bor.

– Vi har mer folk kring skolorna; skolvärdar och ronderande vakter.

Fokus på sexualbrott och inbrott

Liksom tidigare år har cupledningen gjort en riskbedömning.

– Den handlar om inbrott på skolorna, sexuella ofredanden, ungdomsgäng som stökar runt Heden och på skolorna, säger Hans Gren.

Nytt för i år är kampanjen mot sexuella trakasserier "Respect every body".

Den består bland annat av filmer som kommer att visas på invigningen på Ullevi och spridas via sociala medier under Gothia cupveckan samt skyltar på skolorna och informationsmaterial vid incheckningen.

– Det är kort och konkret information eftersom vi riktar oss till barn och ungdomar. Enligt polisens rapport i fjol om sexuellt ofredande (i Sverige i stort), är det framförallt ungdomar som utsätter andra ungdomar, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig på Gothia cup.

ANNONS

Problem med sexuella ofredanden

I fjol fälldes en 35-årig ledare för ett utländskt lag i hovrätten för att sexuellt ha ofredat tre tonårsflickor efter invigningen.

Detta var det enda fallet av sexuellt ofredande som anmäldes till polisen vid förra årets cup, uppger Malin Jonson.

– Enligt polisens rapport finns det sannolikt ett stort mörkertal beträffande sexuella ofredanden bland ungdomar. Vi gör kampanjen för att uppmärksamma att dessa beteenden är brottsliga. Vi vill påverka attityder och värderingar med budskapet att vi alla har ett ansvar att förändra detta.

Allt fler lag bor på hotell

Liksom tidigare år används omkring 60 skolor i och runt Göteborg som förläggningar. För tre år sedan orsakade turneringsledare Lena Rönnefors debatt genom sitt beslut att stryka Sjumilaskolan. Den är inte med i år heller, inte heller Svartedalsskolan, som byggs om. Däremot är Jättestensskolan i Biskopsgården med.

– Vi har i år inte fått några indikationer från polisen om att skolor som vi brukar använda inte är lämpliga, säger Rönnefors.

Trenden är att allt fler lag bor på hotell. Det gäller naturligt nog lag från rikare länder.

– Vi vill gärna förespråka skolboende. När vi frågar deltagarna säger de att de absolut föredrar att bo på skola. Det ger en helt annan cupkänsla för exempelvis ett svenskt lag att bo bredvid ett sydafrikanskt eller colombianskt lag, jämfört med hotell. Men så finns det ledare också, och de verkar bli allt mer bekväma.

ANNONS
ANNONS