Polisen bevakar högriskbegravningar i Göteborg

Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg är i ständig kontakt med polisen vid begravningar som innebär en ökad risk för våld. Enligt kyrkogårdschefen Thomas Jönsson bevakas vissa begravningar också av polisen. – Det är minst sagt absurt att det ska behöva vara så här, säger han.

ANNONS
|

Under söndagen rapporterade SVT:s Aktuellt om att kyrkogårdsförvaltningen i Malmö håller på att upphandla en utbildning för 230 anställda med anledningen av attbegravningsgäster ibland bär vapen.

Under begravningar efter dödsskjutningar i staden har kyrkans personal mött gäster som de upplevt som hotfulla och i flera fall har de också varit beväpnade med vapen.

– En del bär vapen synligt, vi ser också skottsäkra västar. För våra anställda känns det hotfullt att ha vapen i sin direkta närhet, berättar Sven- Erik Aspeklev, kyrkogårdschef till SVT.

För att kyrkans personal ska veta hur de ska hantera olika tänkbara scenarion kommer de nu få utbildning ihur de ska agera vid en krissituation.

ANNONS

Göteborg har precis som Malmö de senaste åren varit hårt drabbatav mord och skjutningar mellan rivaliserande kriminellagäng som ligger i krig med varandra.

Polisbevakningar i Göteborg

Thomas Jönsson ärkrematoriechef och tillförordnad chef för kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg. Han berättar att det finns en stor medvetenhet om hotbilen även här.

–Vi har ett ständigt samarbete med polisen när vi har riskbegravningar.Då har vi kontakt med polisen innan, under och ibland efter begravningar. Ibland har vi polisen närvarande vid bergravningar eller så ligger de och tittar i nära anslutning, säger Thomas Jönsson.

Han berättar att han under de 1,5 åren han jobbat i sin nuvarande tjänst aldrig har hört talas om att gäster varit beväpnade eller burit skyddsvästarvid begravningar - men poängterar att det samtidigt är svårt att veta då de troligtvis bärs under gästernaskläder.

"Vi ligger i paritet med Malmö"

För att hantera hotbilen som finns i samband med kyrkans arbete berättar Jönsson att personalen bland annat bär överfallslarm och att förvaltningen kontinuerligt ser över verksamhetens säkerhet.

Något beslut om ett utbildningspaket likt det man i Malmö håller på att upphandla har kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg ännu inte tagit något beslut om.

– Jag skulle säga att vi ligger i paritet med Malmö i vårtsäkerhetstänk, men vi har inte upphandlat någon utbildning, men vi ser över vår säkerhet på andra sätt.

ANNONS

Hur känns det att det ens ska behövas sådana här åtgärder?

– Det känns minst sagt absurt. Man önskar ju att en kyrkogård skulle ses som en fredad plats. Det gäller också våra kapel i samband med olika högtider, säger kyrkogårdschefen.

ANNONS