Polisen anmäler sig själv om misstänkt flyktingfälla

ANNONS
|

Den 33-årige mannen var en av dem som i maj hungerstrejkade på Gustaf Adolfs torg, som en protest mot Migrationsverkets utvisningsbesked av sudaneser. Teysir Subhi, är ombud för åtta av flyktingarna och spelar in en dokumentärfilm om vardagslivet för flyktingar i Sverige.

Enligt henne hade mannen inte fått besked om att han fått avslag på sin ansökan när han blev uppringd av en polis i Göteborg och ombedd att ta sig till en polisstation för att titta på nyinkomna papper på arabiska med hans namn på.

Teysir Subhi uppmanande mannen att ringa till polisen för att få mer detaljerade uppgifter om vad det gällde och de bandade samtalet. Hon uppfattade samtalet som obehagligt, som att polisen under samtalets gång letade efter honom. Mannen gick aldrig till polisstationen.

ANNONS

- Existerade den här handlingen som han skulle titta på överhuvudtaget? Jag blev rädd att de gillrat en fälla, säger Teysir Subhi som i fredags träffade Hans Lippens, tillförordnad chef för gränspolisen i Göteborg.

Som mannens ombud ville hon titta på handlingarna.

- Jag såg att det var ett gammalt papper, ett dokument jag sett långt tidigare - och inte alls ett nyinkommet som polisen sa, säger Teysir Subhi, som är upprörd över att mannen heller inte visste att han fått avslag när han blev uppringd av polisen.

I går lämnades en anmälan in till polisens disciplinenhet i Göteborg. Åklagare ska titta på ärendet, som gäller eventuellt tjänstefel.

- Jag ser mycket allvarligt på det här och har full förståelse för att många människor som kommer ifrån länder med korrumperade myndigheter misstror även oss.

Vilken roll spelar det bandade samtalet för polisanmälan?

- Ingen som helst. Bara misstanken om att polisen skulle arbeta på det här viset är anledning för att utomstående åklagare ska titta på det. Det är ju en förtroendefråga, säger Hans Lippens.

Den 33-årige mannen lever i dag gömd och mår enligt Teysir Subhi psykiskt dåligt.

ANNONS