Polischefen: Så skyddar vi Göteborg mot terror

De senaste dagarna har Europa drabbats av flera terrorattacker. Enligt Storgöteborgs polischef Erik Nord jobbar polisen med att förhindra att liknande attacker sker i Göteborg. Vid stora evengemang, som Göteborgs Kulturkalas som hålls i helgen, finns det specifika åtgärder.

ANNONS
|

Barcelona. Cambrils. Åbo. Terrorattackernas närheten i tid och rum gör att en oroför att det ska inträffa här kan kännas mer relevant.I helgen besöker många personer Göteborgs Kulturkalas och förra helgen var många på plats i Slottskogen under Way out West. EnligtStorgöteborgs polischefErik Nord jobbar polisen med att förhindra terrorattacker vid sådana evengemang.

– Vi jobbar med arrangörerna i samband med event. Både när det gällersexuella övergrepp och terror. Vi träffas och diskutera hur vi ska hantera säkerheten och ordningen. Om hur de ska larma, vad de ska göra om något händer och vadvi ska vara observanta mot, säger Erik Nord.

ANNONS

Men enligt honom har arrangörerna mycket ansvar själv när det gälleratt planerasäkerheten inför sina evengemang.

– De har ett stort ansvar att plocka upp signaler på ett strukturerat sätt. De bör till exempel tänka på att inte bygga eventet på ett sättsom gör det väldigt fördelaktigtatt köras in i, säger Erik Nord.

Efter helgens attacker - polisenförändrar inget

Denterrorsom har inträffat de senaste dagarna är inget nytt fenomen. Liknande händelser har skett på flera håll i Europa de senaste åren.Det som inträffadei Spanien och Finland leder därför inte till att polisen i Göteborg förändrar sitt arbete.

– Den höjning vi har nu täcker de här händelserna. Vi gör ingeti nuläget förattförändra något. Men det är klart att alla i vår organisation är varse om att sådant här kan hända närmre oss än Barcelona och Åbo, säger Erik Nord.

Enligt honom har polisen i Sverige förberett sig för terrorattacker under ett par år, men han påpekar att det inte finns några garantier för att de inte ska inträffa.En terrorattack kan ske och om det gör det –blir det kaos, menar Erik Nord.

–Men om man har förberett sig kommer man fortarepå benen efter den första chocken. Jag tycker att det visade sig i samband med terrorattacken i Stockholm där vi upplevde att organisationen svarade väldigt snabbt på det som hände, säger Erik Nord.

ANNONS

Nytt försökt med förstärkningsvapen

Han berättar att polisen även har arbetat med en del praktiska och utrustningsmässiga förberedelser. Han vill inte gå in på detför mycket då det skulle kunna gynna angripare. Men han nämner ett exempel.

– Det pågår en försöksverksamhet med en framskjuten förvaring av förstärkningsvapen. Vapnen finns förvarade i vissa bilar på ett säkert och tryggt sätt. Det innebär att poliserna i de bilarna kan bliomedelbart utrustade med förstärkningsvapen, säger han.

Erik Nord tycker att det finns en förhoppning hos allmänheten om att staten, polisen och militären ska skydda medborgarna. Men enligt honom bör mycket ansvar även hamna hos den enskilda individen.

–Jag förstår att många är oroliga och oron är helt relevant. Den oron är ett sätt att skydda sig och gör att man faktiskt värderar i vilka situationer man ska exponera sig. Jag tycker att man kan vara lite uppmärksam, följa med och fundera. Men man ska fundera över hur mycket man ska låta oronpåverka sitt liv, säger Erik Nord.

ANNONS