Polischefen om 2015: Mitt mest komplicerade år

Ökat dödligt våld i konflikter mellan kriminella gäng i Göteborg – men också en tuff uppgift i att möta flyktingsströmmarna till Sverige. - Det har varit mitt mest komplicerade år någonsin inom det här yrket, säger regionpolischef Klas Friberg i en stor GP-intervju.

ANNONS
|

Vi träffas vid restaurang Vår Krog & Bar i Biskopsgården, scenen för ett av de mest exempellösa brotten under 2015.

Den 18 mars – två mördade och åtta mer eller mindre allvarligt skadade i en gängrelaterad attack med maskingevär.

Krögaren Osman Can hälsar välkommen och snackar en kort stund med polismyndighetens allra högste företrädare i Västsverige.

Utanför skiner en matt decembersol.

- Det var trögt att komma igång igen. Och nu vill vi helst inte bli påminda om det, betonar Osman, inför utsikten (eller risken) att återigen hamna i mediefokus.

Friberg nickar, säger att han förstår och ställer ytterligare några korta frågor.

ANNONS

Under intervjun dricker vi kaffe på Ramziyes Coffee Shop, snett mitt emot.

Utanför står ett par av de lokala poliserna från Backa och Biskops, med uppdraget att "typ hålla lite koll".

Klas Friberg pratar om paradoxer, om hur tolv månader kan vara både de värsta och de bästa.

Ett exempel:

- Vi har haft åtskilliga mord i strider mellan kriminella nätverk. Samtidigt sitter ett tjugotal misstänkta häktade i dessa olika ärenden. Vi har nått genombrott i många av utredningarna.

Ett av de fall som regionpolischefen gärna talar om ligger geografiskt nära.

Två unga kusiner från just Södra Biskopsgården, födda 1992 och 1997, greps i början av april. De fälldes slutligen för förberedelse till mord, efter bland annat hemlig avlyssning i en hyrbil.

Det är en rubricering som dittills var mer eller mindre omöjlig att få någon dömd för.

Påföljd – fyra och ett halvt års fängelse respektive ett års sluten ungdomsvård.

- Den domen var enormt viktig för oss, summerar Klas Friberg.

Och skjutningarna i Göteborg har minskat radikalt jämfört med de fyra åren dessförinnan - 2011, 2012, 2013 och 2014.

Men - offren, i form av avlidna och skottskadade, är fler än i fjol:

- Idag handlar det om motiverade gärningsmän som har ett mer uppenbart uppsåt att döda. Inte bara skrämmas med en kula i benet. Och de skaffar sig relativt enkelt en mycket avancerad utrustning, förklarar Friberg.

ANNONS

I polisens beslagsförråd tillhör sofistikerade höghastighetsvapen, granater och sprängämnen numera inte ovanligheterna.

Regionpolischefen vill ha upp grova vapenbrott i dessa miljöer på samma straffrättsliga nivå som mordförberedelse. Det hade gett polisen rätt att oftare använda tvångsmedel.

Läs också: Polischefen: De grova våldsbrotten nästan drunknar i varandra

Förutom brutala sammanstötningar i vissa förorter har Klas Friberg haft fyra andra, akuta dilemman att handskas med under 2015:

• Höstens flyktingmottagning.

- Ingen av oss inser storleken på, vidden av den framtida belastningen. Polisen ansvarar för ordning, säkerhet och utökade gränskontroller. Vi påverkas av integrationsproblematiken. Under många år framöver kommer vi också att arbeta med verkställighet av avvisningar, se till att detta går rätt till.

Regionpolischefen anser att det krävs minst 1000 nya poliser i Sverige från och med 2017 för att klara det yttre trycket.

- 300 hade gjort en stor skillnad i Region Väst. Vi i de nordiska länderna har, per capita, det lägsta antalet poliser i Europa. Vi är i behov av fler medarbetare och vi måste bli bättre på att öka mångfalden inom polismyndigheten, konstaterar Friberg.

• Det latenta terrorhotet och radikaliseringen bland unga göteborgare.

- För mig är det en i högsta grad levande fråga. Vi hade faktiskt hotnivå 4 här redan 2007, i samband med att flottövningen Noble Mariners fartyg anlöpte hamnen. Fast det blev inte känt då, avslöjar Klas Friberg.

ANNONS

Han fortsätter:

- Vi stod inför ett allvarligt hot mot Östra Nordstan 2010 och vi avstyrde en potentiell attack mot Lars Vilks nere vid Röda Sten 2011.

Taimur Abdulwahabs misslyckade självmordsattentat i centrala Stockholm, det upplevde Friberg dessutom på nära håll.

När det small på Bryggargatan, i korsningen Drottninggatan, hade Friberg bara hunnit vara chef för rikskriminalen i tio dygn.

- Att förhindra rekrytering till våldbejakande grupper är i första hand en fråga för samhället. Vi inom polisen ska vara bra på avvärja terrorbrott och därmed lägga kraft och energi på att lära oss detta. Jag önskar att regeringen och riksdagen kunde vara tydligare i formuleringen av det uppdraget, menar Klas Friberg.

• Införandet av en ny nationell polismyndighet.

- Vi startade den 1 januari förra året och har hunnit förbi mitten i genomförandet. Jag är nöjd hittills, men vi behöver även 2016 för att färdigställa alla reformer. Vi är nere på tillsättandet av gruppchefer nu.

Friberg kommenterar den starka interna kritiken mot förändringarna såhär:

- Alla inom polisen vill att mer resurser läggs längre ut mot allmänheten, på ingripande- och utredningsverksamhet. När det sedan plötsligt berör enskilda individer ute i organisationen, då blir det plötsligt svårare.

Dock har han en stor sympati för polisfackets krav på bättre betalt.

ANNONS

- Vi är mitt uppe i en större lönerevision. Det finns vissa grupper som inte haft en anständig löneutveckling. Den besvikelsen har jag förståelse för. Men jag tror att förhandlingarna kommer att lyckas.

• Prioriteringarna, de obekväma besluten.

- Jag vill att vi högst upp i organisationen skall ta den smällen, och inte den vanlige polismannen på gatan. Och där erkänner jag att vi inte alltid lyckats, poängterar regionpolischefen.

Han tillägger:

- Just nu har en mängd nya arbetsuppgifter tillkommit. Vi tvingas välja bort. Det är frustrerande att vi inte tillräckligt effektivt kan hjälpa alla. I första hand är det brottsförebyggandet och arbetet med mängdbrott som blivit lidande.

Vad ser du framför dig när det gäller 2016?

- För Göteborgs del, att vi går upp i rättegångar efter flera av de uppmärksammade morden och får fällande domar för de skyldiga. Det hade gett oss en boost, och signalerat till allmänheten att fortsätta hjälpa oss.

Och din dröm?

ANNONS

- Att invånarna i stan skulle säga till oss att de känner sig tryggare än tidigare.

Klas Friberg, född 1960, har lång chefserfarenhet inom polisen.

Klar juristexamen 1987.

Polischefsutbildning 1991-1994.

Chef för länsordningspolisen Västra Götaland 2002-2004.

Chef för länskriminalen i Västra Götaland 2004-2009.

Biträdande länspolismästare i Västra Götaland 2010.

Chef för rikskriminalpolisen 2010-2013.

Länspolismästare i Västra Götaland 2013-2015.

Regionpolischef i Region Väst 2015.

ANNONS