Polischefen efter upploppen: - Vi röjer runt i den innersta kärnan.

- Upploppen var förväntade. Vi har räknat med att det skulle bli social oro när vi trycker på rätt spelare. De vi tog in under natten till onsdagen verkar styra och ställa över det yngre nätverket. Men när det skulle hända har vi inte kunnat förutse, säger polisintendent Ulf Merlander, chef för polisen i nordöstra Göteborg.

ANNONS
|

Fyra personer greps, misstänkta för grovt vapenbrott, vid en razzia i Bergsjön natten till onsdagen. Åtminstone två av dem betraktas av polisen som ledande gängkriminella.

- Vi röjer runt i den innersta kärnan, säger polischef Ulf Merlander.

Gripandena ses som anledningen till de våldsamma upplopp som senare på kvällen drabbade stadsdelen.

Ulf Merlander uppger att polisen under en längre tid, sedan början av året, jobbat intensivt för att störa det kriminella nätverket i Bergsjön.

Natten till onsdagen genomfördes ett tillslag mot en lägenhet där tre män och en kvinna greps.

I lägenheten beslagtogs vapen, narkotika av olika slag samt en större summa pengar. De fyra gripna personerna anhölls under onsdagsmorgonen.

ANNONS

Klockan 20.19 på onsdagen attackerades en polispatrull på Meteorgatan med stenkastning. Det blev inledningen på en kväll och natt med bränder och upploppsliknande händelser i Bergsjön och Kortedala.

- Det var en helt vanlig patrullering. Det förefaller som det kriminella nätverket då hade mobiliserat och gav sig på våra poliser, säger Ulf Merlander som uppger att 15 till 20 personer deltog i attackerna mot polisen.

Samtidigt har det rapporterats om runt 30 deltagare?

- De var i början 15 till 20 stycken, som vi betraktar som de tongivande. Sedan kom det en svans som anslöt sig, säger Merlander.

Under torsdagsförmiddagen pågår ett arbete att identifiera deltagarna i de våldsamma attackerna.

- Vi har hittills tagit in ett par av dem. Det handlar inte om några småungar. Jag tror att de är över 18 år.

Enligt lokalpolisområdeschefen består gruppen som attackerade polisen av ett gäng som försörjer sig på narkotikahantering.

- Det är individer som varit kända av socialtjänsten i många år och varit föremål för omfattande insatser.

Efter onsdagskvällens och -nattens händelser har polisen en så kallad särskild händelse igång i och runt Bergsjön, vilket betyder att stora polisresurser finns där.

På torsdagsmorgonen hölls ett ledningsgruppsmöte om händelserna i polishuset vid Ernst Fontells plats. Ulf Merlander hade under förmiddagen också kontakt med stadsdelsförvaltningen i östra Göteborg.

ANNONS

Enligt Merlander kommer polisen under "överskådlig tid" att fortsätta med vad han kallar synligt repressivt polisarbete i Bergsjön.

- Där finns så mycket problem, så detta löses inte över en natt. Vår förhoppning är att när vi slår till mot den öppna brottsligheten, som narkotikaförsäljning, så kommer informationsflödet till oss att öka och vi kommer att kunna slå till också mot den dolda, inte synliga brottsligheten.

Från åklagarmyndigheten är kommentarerna ännu försiktiga:

- Det är riktigt att det gripits och anhållits folk från Bergsjön och att det gjorts ett antal beslag. Men egentligen är det väl inget ärende som direkt sticker ut, konstaterar vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo.

Han, liksom polisen, har förstås funderat om insatsen mot de fyra skulle kunna vara den tändande gnistan bakom oroligheterna i Bergsjön under onsdagskvällen.

- Vi kan inte utesluta att dessa personer har ett nätverk av vänner som i sin tur är kapabla att ställa till ett upplopp av den typen som genomfördes, säger Karl-Erik Esbo.

Två av männen, en 31-åring och 26-åring, har av polisens ansett vara en förgrundsfigur i de gängkonflikter som under flera år bubblat under ytan i stadsdelen.

Hösten 2013 krackelerade en tidigare styrande grupp, och delades upp i två – en äldre fraktion och en yngre. En man i äldre konstellationen misshandlades mycket svårt av medlemmar i uppstickarfalangen.

ANNONS

Ytterligare en serie våldshändelser ledde slutligen fram till åtal och tolv personer ställdes inför rätta. Tio av dem dömdes till kännbara fängelsestraff.

31-åringen och 26-åringen - bedömda som ledande i den yngre gruppen - ingick inte i något av dessa ärende, men nära släktingar till de båda gjorde det.

De övriga som sitter anhållna är en man född i slutet av åttiotalet och en yngre kvinna.

Två av dessa fyra är också misstänkta för narkotikabrott.

- Min bedömning är att detta är allvarlig brottslighet som sannolikt kommer att innebära att jag begär de fyra häktade. Vi ser kopplingar mellan ingripandet och det som hände senare på kvällen i Bergsjön. Det var mycket olycklig, kraftig reaktion, summerar kammaråklagare Viktora Karlsson, som leder förundersökningen.

Har det fattas några åklagarbeslut gällande individer som deltog i upploppet?

- Nej, det är alltjämt ett polisiärt spaningsärende. I nuläget försöker vi identifiera de som medverkade, svarar Viktoria Karlsson.

ANNONS