Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Pluggade vapen – ett växande problem

Äldre vapen från krigen på Balkan står fortfarande för den stora massan av Europas illegala vapen. Pluggade vapen, som går att göra funktionsdugliga igen, nyinköpta från vapenfirmor i samma område utgör dock ett växande problem.

Via tre inköpsresor till en slovakisk vapenfirma öster om huvudstaden Bratislava misstänks fyra män ha smugglat in 235 pluggade vapen till Sverige. Kulsprutepistolerna och automatpistolerna har sedan gjorts användbara igen och sålts vidare till kriminella. Många av dem har hamnat i Göteborg. Nu börjar rättegången mot kvartetten i Malmö tingsrätt och tillvägagångssättet är ingen nyhet för polisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Insmugglad k-pist användes vid morden på Vår krog och bar
 

Maffiamän greps

 Den stora mängden av illegala vapen kommer fortfarande från västra Balkan och de områden som har haft forna krig. Det är vapen som har blivit över och är kvar på marknaden. Men nu kan man se att den vanliga mängden plussas på med den här typen av smuggling och inköp direkt från olika vapenfirmor, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

En stor del av de illegala vapen som cirkulerar runt i Europa består av just pluggade vapen som återigen har gjorts funktionsdugliga eller start- och gaspistoler som modifierats till dödliga vapen, enligt den europeiska polismyndigheten Europol.

Kriminella över hela Europa utnyttjar att det finns olika vapenlagstiftningar bland EU:s medlemsstater. Förra sommaren grep exempelvis italiensk militärpolis två maffiamän som hade köpt 160 pluggade vapen från Slovakien.

 Vi har sett en liten trend där vapen kommen från de här ställena. Det är ett av våra fokusområden att försöka samarbeta med andra länder och tillsammans försöka förhindra den här utvecklingen, säger Emil Eisersjö.
 

Smugglar via posten

Malmöborna som nu ska upp i rätten misstänks ha använt hyrbilar för att föra in vapnen. Enligt Europol är dock postgång numera det vanligaste sättet att smuggla illegala vapen eller vapendelar. Handeln sker via marknadsplatser på den dolda delen av internet som kallas Darknet.

 Vi ser alla typer av varor i postflödena nu. Det är narkotika, det är vapendelar, det är vapen. Det följer samma trend som utvecklingen i stort. Vi har en bassmuggling med den traditionella smugglingen med bilar och lastbilar och annan transport över våra gränser och sedan kan vi plussa på den här marknaden. Vi har en utmaning i Sverige och Europa att komma tillrätta med den utvecklingen, säger Emil Eisersjö.

Fakta: Smugglade in k-pistar och pistoler

Tre män – 31, 32 och 25 år gamla – har åtalats misstänkta för grov smuggling. Trion misstänks för att ha fört in 235 pluggade vapen till Sverige från Slovakien. 31-åringen och 32-åringen åtalas även för synnerligen grovt vapenbrott efter att de gjort vapnen brukbara igen och sålt dem vidare.

35-åringen misstänks för medhjälp till samma brott. En 24-årig man åtalas också för medhjälp eftersom han misstänks ha tillåtit förvaring av vapen i en bil han hade tillgång till.

Främst rör det sig om kulsprutepistoler av typen Skorpion och automatpistoler av märket Glock som de tre männen misstänks ha fört in i landet under 2014. Männen ska ha betalat runt 640 000 kronor i kontanter för vapnen från en vapenfirma i Slovakien.

Polisen har beslagtagit 65 av vapnen. De har beslagtagits på 15 olika orter i Sverige, två har hittats i Danmark. Flest har hittats i Malmöområdet (28 vapen) och i Göteborg (18).

Källa: Åtalet

Mest läst