Öresundsbron stängdes i riktning mot Sverige. Orsaken var en "speciell händelse", uppgav Öresundsbrokonsortiet, under säkerhetspolisens aktion.
Öresundsbron stängdes i riktning mot Sverige. Orsaken var en "speciell händelse", uppgav Öresundsbrokonsortiet, under säkerhetspolisens aktion. Bild: Johan Nilsson/TT

Planerade attentat i Danmark – greps i Göteborg

Danmark stängde samtliga förbindelser med Sverige och Tyskland i slutet av september – först nu berättar man anledningen. Den danska säkerhetspolisen meddelar att orsaken var att Irans underrättelsetjänst planerat ett attentat i landet. En misstänkt person har gripits i Göteborg, uppger Säpo.

ANNONS
|

Den danska utrikesministern Anders Samuelson går nu ut och kräver gemensamma EU-sanktioner mot Iran, efter skandalen om att den iranska underrättelsetjänsten ska ha förberett ett mordattentat i Danmark.

– Vi har gjort fullständigt klart för Iran att detta är fullkomligt oacceptabelt. Man ska aldrig acceptera att en främmande makt planerar ett attentat eller mord på dansk mark, sade Anders Samuelson under en presskonferens på tisdagskvällen.

Den iranska ambassadören har kallats upp till danska utrikesministern för en skarp diplomatisk markering, och den danska ambassadören har också kallats hem från Teheran, vilket är tämligen ovanliga diplomatiska åtgärder.

I Danmark har detta inte skett i modern tid, konstaterar Samuelson.

ANNONS

Danmark söker nu stöd från övriga EU-länder att driva igenom sanktioner mot Iran. Han ska möta EU:s övriga utrikesministrar vid ett möte i Oslo i morgon.

Irans utrikesminister förnekar att landets underrättelsetjänst på något sätt skulle ha varit inblandat i mordkomplotten, och ser den danska reaktionen som överdriven och konspiratorisk.

– Den reaktionen var förväntad, sade han.

Den 28 september stängdes Öresundsbron och flera andra broar av i Danmark. Den danska säkerhetspolisen, PET, berättade under en presskonferens under tisdagen varför: Irans underrättelsetjänst hade planerat ett attentat mot specifika personer i landet.

En månad senare, den 21 oktober, greps en man i Göteborg – misstänkt för flyktingspionage och försök till mord, uppger Säpo.

Målet för dådet – en grupp iranier

Mannen ska, enligt Kvällsposten, vara norsk medborgare och misstänks för att ha delat med sig av information till iranska underrättelsetjänsten. Därmed anses han vara medskyldig till mordförsök.

– Vi fick en begäran av den danska säkerhetstjänsten och då har vi gripit en person, misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark, säger Karl Melin vid Säpos presstjänst till TT.

– Det är ett resultat av ett intensivt samarbete mellan säkerhetstjänsterna både i Norge, Danmark och Sverige, säger han.

Målet för det misstänkta attentatet ska, enligt PET, vara en grupp exiliranier i Ringsted i Danmark.

ANNONS

Personerna uppges vara medlemmar i ASMLA, en politisk gren av den Iranbaserade arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd.

– Hotet mot dem är allvarligt, och för en av dem är det mycket allvarligt, säger PET-chefen Finn Borch Andersen.

Han konstaterar också att hotet om ett attentat inte är undanröjt på grund av det gripande som gjorts.

Medgav omedelbart utlämnande

Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för Säkerhetsmål, bekräftar för GP uppgifterna om Säpos gripande i Göteborg.

– Men eftersom det funnits en nordiska arresteringsorder i ärendet, blev det fråga om ett snabbt förfarande, konstaterar Ihrman.

Den misstänkte medgav omedelbart ett utlämnande till Danmark, och därför behövde inte anklagelserna prövas genom en häktningsbegäran i Göteborgs tingsrätt.

Den misstänkte transporterades redan dagen efter gripandet söderut och överlämnandes till danska myndigheter.

Mannen häktades, men nekar till alla anklagelser, uppger danska säkerhetstjänsten.

Hans Ihrman vill inte kommentera varför mannen befann sig i Göteborg, ej heller var gripandet genomfördes eller hur.

Polisen i Storgöteborg var dock inte inkopplad.

Den gripne sitter nu isolerad. Det fortsatta rättsförfarandet kommer att hållas bakom stängda dörrar, och hans hamn kommer att hållas hemligt, uppger PET-chefen Finn Borch Andersen.

Alla broar stängdes

Under danska polisens aktion stängdes samtliga bro- och färjeförbindelser till Själland, däribland också Öresundsbron.

ANNONS

På vissa vägar var bilköerna upp till tre mil långa till Stora Bältsbron.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS