Planen för Skeppsbron klar – fem byggherrar får uppdraget

Byggandet vid Skeppsbron har tidigare fått kritik för att det går för långsamt. Nu är det slutligen klart vem som ska bygga lägenheterna – och området kan börja ta form.

ANNONS
|

Under fredagen blev det klart vilka som ska bygga bostadsrätterna påSkeppsbron. Området ska byggas ut med 450 lägenheter. Merpartenblir just bostadsrätter med beräknad inflyttning 2021. Veidekke, AF Projektutveckling,BJC Group, Studor och TB projekt väst tar hem byggena till en kostnad av 1,8 miljarder kronor.

Utvecklingen av Skeppsbron har blivit ett heltdecennium försenad– och kostat åtskilliga miljoner extra. Nu är förhoppningen att bygget inte försenas ytterligare.

– Just nu håller parkeringsbolaget på för fullt och ska gräva kajgaraget under vattnet. När de kommit vidare kan vi börja med kvartersbyggandet på taket av garaget. Inflyttning 2021 hänger på att kajgaraget är färdigt i tid, men somdet ser ut nu så ska det inte bli några förseningar, säger Camilla Skarp-Lind, kommunikatör på Älvstranden utveckling.

ANNONS

Ska vara en mötesplats

Målet är dock inte att Skeppsbron bara ska erbjuda bostäder, utan att det även ska bli en plats att umgås på. Beslutet att bygga kajgaraget under vatten innebär att vattenstråket blir mer tillgängligt för allmänheten.

– Folk har sagt i dialogprocesser att det inte vill ha parkeringar i vägen för vattnet. Därför stänger vi ner bilarna under marken, säger Camilla Skarp-Lind.

Resecentrumet klart

En del av satsningen förområdet är redan avklarad. Resecentrumet är på plats, precis som den nya spårvägen. Den planerade Redarparken ska erbjuda samlad grönska i området och ettutebad finns också med i planeringen. Dessutom ska kajen byggas ut så att den löper längre ut i vattnet. Bottenvåningarna på husen ska bland annat innehålla caféer, men Camilla Skarp-Lind menar att det inte ska vara nödvändigt att köpa saker för att kunna sitta ner och umgås.

– Det ska vara avslappnat och kanske inte det stora kedjorna. Men det ska även finnas plats för att bara hänga och vara utan att köpa något. Man ska kunna välja själv om man spelar kort eller tar en fika, säger hon.

ANNONS