Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jonas Ransgård gruppledare för Moderaterna gillar det nya näringslivsstrategiska programmet som antogs av fullmäktige. Bild: Thomas Johansson

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Plan för 120 000 nya jobb antagen

  Målet är att det i Göteborgsregionen ska ha 120 000 fler personer i arbete år 2035.
  – Det här är det mest välförankrade jag sett under mina år kommunfullmäktige, sade Jonas Ransgård (M).

  På torsdagen tog kommunfullmäktige beslut om Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program. I korta ordalag innebär det att 120 000 fler personer ska vara i arbete år 2035 och att lokalt företagande ska främjas.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag gillar att det övergripande målet är att skapa fler jobb, det är rätt fokus. Det är offensivt, men inte orealistiskt, sa Ann-Sofie Hermansson (S).

  Programmet rör 13 kommuner

  Styrdokumentet har tagits fram av Business Region Göteborg AB och rör Göteborg och tolv grannkommuner. En av utmaningarna som dokumentet pekar ut är företagsklimatet, som uppfattas som dåligt.

  En punkt som orsakade en livlig debatt i kommunfullmäktige. Framförallt delade alliansen ut flera kängor till de rödgröna.

  – Det är allvarligt att se det med företagsklimatet. I det index som exempelvis Svenskt näringsliv producerar visar att företag är missnöjda med hur de behandlas av kommunen, sa Jonas Ransgård (M)

  – Det finns faktiskt städer som styrs av S som går bra i Svenskt näringslivs undersökningar, men Göteborg gör inte det, sa David Lega (KD).

  Ett blomstrande näringsliv

  Ann-Sofie Hermansson höll inte med om den bild alliansen försökte måla upp.

  – I SKL:s mätningar har vi faktiskt tagit ett kliv framåt, där har det faktiskt varit en bra utveckling. Så nattsvart är det inte. Vi har ett blomstrande näringsliv i Göteborg.

  Robert Hammarstrand (S) menade att forskare pekat på att Svensk näringslivs ranking över företagsklimat inte alltid är precis.

  – Bara för att man kritiserar den här rankingen är man inte företagarfientlig eller en dålig förlorare. Att man skiftar i rankingen, 100 platser upp och ner, och det är inte bara en kommun utan flera. Anledningen att det rör sig så mycket på placeringarna är att det inte är så mycket skillnad på kommunerna, sa han.

  En bred politisk majoritet beslutade att anta Göteborgs stads näringslivstrategiska program 2018-2035.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.