Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Personalen struntade i Marions larm - hade blodpropp

Marion Björkqvist, 77, försökte förgäves få personalen på äldreboendet att skicka henne till sjukhus. När hennes larm ignorerades tvingades hennes barn att ringa efter ambulans - på sjukhuset konstaterades en blodpropp. – Man känner sig som att man inte är värd någonting, säger Marion.

Händelsen inträffade på det kommunala äldreboendet Altplatsen i Frölunda i förra veckan och har nu anmälts av Marions anhöriga till vården för inspektion och omsorg (IVO).

Marions barn, Anette och Hans, berättar att deras mamma tidigare under den aktuella veckan hade klagat på att hon haft ont i sitt ben efter ett fall. I samband med att hon skulle resa sig föll Marion till marken och ville efter det undersökas på sjukhus.

– Jag hade fruktansvärt ont, men ingen ville lyssna på mig, säger Marion.

Under kvällen försökte hennes dotter enligt familjens IVO-anmälan kontakta boendet i två timmar utan att komma fram till personalen. 

"Var helt förtvivlad"

På morgonen ringde Marion upp sin son som bor i Jönköping. Via telefon fortsatte han familjens kamp för att Marion skulle få hjälp. 

– Mamma var helt förtvivlad när hon ringde. Hon hade väldigt ont i benet och berättade att personalen bara nonchalerade henne. Jag försökte själv att ringa till avdelningen under morgonen och bad även mamma att trycka på sin larmknapp, säger sonen Hans.

När personalen inte svarade berättar sonen att han även försökte ringa enhetschefen för boendet, en angränsande avdelning, samt trygghetsjouren. När inget hände beslutade han sig till slut för ringa SOS Alarm.

– Jag pratade med en operatör på SOS som fick mammas nummer och som ringde och pratade med henne. Även operatören bad henne trycka på larmknappen och när inget hände skickade de en ambulans, säger sonen.

Marion kördes därefter till Mölndals sjukhus där det konstaterades att hon hade drabbats av en blodpropp.

– Det var tur att jag stod på mig. När ambulansgubbarna kom dök plötsligt sjuksköterskan upp hos mig och sa att det var helt onödigt att jag skulle till sjukhus. Då frågade jag ”är du läkare?”. Jag säger vad jag tycker, det kan inte alla gamla göra och jag hade ju en blodpropp, säger Marion.

Enhetschefen: "Jätteallvarligt"

Malin Svanberg är enhetschef vid det aktuella boendet. Hon bekräftar att Marion hade drabbats av en blodpropp i ett ben och att det var hennes anhöriga som till slut ringde efter ambulans.

– Jag tycker så klart det här är jätteallvarligt. Vill en boende åka in till sjukhus skall personen givetvis få göra det. De är ju självständiga individer som är fria att bestämma över sina egna liv. Vi har absolut gjort fel och vi kommer att ta till oss av denna kritik och utreda hur vi kan undvika att det här ska hända i vår verksamhet i framtiden, säger Malin Svanberg.

Enligt Marion och hennes anhöriga tryckte hon på sin larmknapp vid upprepade tillfällen. Är inte tanken med larmen att boende ska få hjälp när de trycker på den?

– Absolut och våra boende ska känna sig helt trygga med att om de larmar - då ska det komma någon. Som enhetschef är jag ytterst ansvarig och för mig är det här jätteallvarligt. Det finns inget viktigare än att svara på larmen. Det är det som genererar att de boende känner sig trygga och jag förväntar mig att mina medarbetare arbetar utifrån att larm är prioritet nummer ett, säger Malin Svanberg.

Enhetschefen berättar att händelsen nu kommer att utredas och att ledningen för boendet ska beställa ut larmstatistik för att se hur länge Marion fick vänta på hjälp.

"Känns som ingen bryr sig om en"

Marion Björkqvist berättar att hon tänker fortsätta att ryta ifrån när hon känner sig felaktigt behandlad.

– Sverige måste bry sig mer om sina pensionärer. Här har man slitit hårt hela livet och sedan känns det som att ingen bryr sig om en. Jag är den jag är och säger vad jag tycker. Jag struntar fullständigt i om någon tycker att jag är en satmara, säger Marion. 

Mest läst