Personaldirektör i Göteborg får sparken

Göteborgs personaldirektör Karin Åhström sägs upp med omedelbar verkan. Hon är en av Göteborgs högsta direktörer. – Det finns inga konflikter utan är helt enkelt ett resonemang som mynnat ut i detta, säger Karin Åhström.

ANNONS
|

Beslutet om att personaldirektören Karin Åhström har sagts upp med omedelbar verkan fattades av stadsdirektören Eva Hessman under tisdagen, vilketGT var först med att uppmärksamma.

Enligt Karin Åhström ska diskussionen ha pågått under ett par veckor.

– Det har varit ett samtal som har pågått ett tag, sedan bestämde vi ett datum som skulle passa för att jag skulle sluta. Det är väldigt odramatiskt, de har resonerat om mina uppdrag en tid nu och de diskussionerna har lett fram till detta läget. Det finns inga konflikter utan är helt enkelt ett resonemang som mynnat ut i detta, säger Karin Åhström.

ANNONS

LÄS MER:Kommunal toppchef sägs upp

Samma tjänst sades upp för två år sedan

Karin Åhström ersatte Lisskulla Lindström som stadens personaldirektör och tillträdde för lite mer än två år sedan.

Lisskulla Lindström sades även hon upp, med anledning att de behövde en annan kompetens i den fortsatta utvecklingen.

I och med hennes uppsägning hade hon rätt till 18 månadslöner men satsade på nytt jobb.

– Vi har gjort en samlad bedömning av vad den nya HR-organisationen behöver för utvecklingen framåt och hennes egna behov, har Bengt Delang, tidigare stadsdirektör, berättat.

Lisskulla Lindström berättade då att hon såg det som en naturlig del i det förändringsarbete som genomförts.

Vid tillfället berättade han också att det inte fanns någon form av missnöje i grunden till uppsägningen.

– Nej, Lisskulla Lindström har genomfört väldigt många viktiga förändringar och på ett mycket bra sätt. Det handlar inte på något sätt om missnöje utan om att vi behöver en annan kompetens i den fortsatta utvecklingen, berättade Bengt Delang.

Enligt Eva Hessman, stadsdirektör i Göteborgs stad, finns det inga kopplingar kring att samma tjänst nu har fått avslutats, som den tidigare.

– Jag ser inga kopplingar på det sättet. Stadens utmaningar har blivit större de senaste åren och vi står nu inför utmaningar som vi delar med många andra kommuner, säger hon.

ANNONS

"Stora utmaningar"

Karin Åhström berättar även hon att det känns som ett naturligt steg för henne att lämna över till någon annan som kan axla rollen som personaldirektör.

– Det har varitmånga svåra och stora utmaningar sedan jag började. Så det här känns som en bra väg att gå, det har vart svårt att komma fram i vissa frågor och det känns som att det kan bli ett naturligt steg för mig att någon tar vid här och jobbar vidare med de här frågorna, säger hon.

Vilka utmaningar har varit svårast under din tid som personaldirektör?

– Staden står i många stora utmaningar och en stor fråga är att utveckla ett HR-arbete som stödjer de utmaningar som finns. Det har varit väldigt lärorikt och jag tar med mig de här erfarenheterna som jag kommer att ha stor nytta av i framtiden.

Vad ska du göra i stället?

– I dag är första dagen som jag inte har de uppdrag som jag har haft som personaldirektör. Nu kommer jag att titta mig om efter andra uppdrag.

Stadsdirektören Eva Hessman berättar att anledningen till att Karin Åhström slutar beror på att det behövs ny kraft och energi.

– Vi ser att det behövs ny kraft och nya initiativ. Vi har fört ett samtals om hur vi kan bedriva det här och gemensamt kommit fram till att vi behöver göra det här. Karin har gjort mycket och påbörjat resan men vi behöver utveckla hela tiden och få nya perspektiv på saker och ting. Karin har gått in i sitt uppdrag som personaldirektör och nu är det dags att ta nästa kliv i utvecklingen som staden står inför, säger Eva Hessman.

ANNONS
ANNONS