Personalbrist stoppar barnoperationer

Redan i april har en vårdavdelning på Drottning Silvias barnsjukhus stängt igen för sommaren då flera sjuksköterskor lämnat. Något som betyder att flera operationer har ställts in.

ANNONS
|

Sommaren brukar vara den mest kritiska perioden på sjukhusen både i Göteborg och landet i stort. Den väl kända personalbristen ställs då på sin spets när flera avdelningar stänger igen och går in i sommarbemanning.

Men i år har en vårdavdelning på Drottning Silvias barnsjukhus tvingats att stänga igen redan i mitten av april. Något som har lett till att flera barns operationer har skjutits på en obestämd framtid.

– Det här är första gången som vi har behövt flytta över till en avdelning så tidigt. Det beror på att vi har för få färdigtränade sjuksköterskor att bemanna schemat med, säger Linus Jönsson som är vårdenhetsöverläkare på avdelningarna 326 och 327 på barnkirurgiska kliniken.

ANNONS

Många lämnar

Sedan årsskiftet har tio sjuksköterskor lämnat avdelningarna – men inga nya har anställts. 32 vårdplatser har därför kapats till 18. Även om det finns personal att genomföra de planerade operationerna ställs de in då det inte finns platser nog att vårda barnen efteråt. Hittills är det mellan 15 och 20 ingrepp som inte har blivit av – en siffra som väntas öka. Under tiden tvingas läkarna till tuffa prioriteringar.

– De som riskerar att dö går absolut först – det handlar om tumörsjukdomar, akuta tillstånd och medfödda missbildningar. Näst på tur kommer de som inte riskerar att dö, men får sämre funktion om de inte opereras just nu. De som har minst att förlora på att vänta kommer absolut inte att bli gjorda innan sommaren, säger Linus Jönsson och fortsätter:

– Det är en del av vårt jobb att välja vad som ska göras fort och vad som ska vänta, även om vi hade haft 30 vårdplatser – det arbetet blir vi aldrig av med. Men det är tråkigt när barn som man vet skulle ha mycket nytta av en operation måste vänta.

Barnen kommer från bland annat barnkirurgi, ortopedi och plastikkirurgi. Avdelningarna har tidigare varit uppdelade på barn mellan 0-3 år och 3 år och uppåt. Men nu ligger alla barn på samma avdelning.

ANNONS

Förhoppning om fler platser

Under hösten är förhoppningen att antalet vårdplatser gradvis ska öka. Men då behöver fler sjuksköterskor rekryteras och utbildas. I juni kommer fyra nyutexaminerade sjuksköterskor att ansluta. Men att få upp dem i samma kompetensnivå som de som har lämnat är inte helt lätt gjort.

– Vi har jättemånga olika planer och åtgärdspunkter som vi jobbar med nu. Vi jobbar både kortsiktigt och långsiktigt med allt från arbetsmiljö, introduktioner och internutbildningar. Men det tar tid med nya sjuksköterskor innan de är upplärda, säger Lena Sundquist som är vårdenhetschef.

Vårdförbundets avdelningsordförande Anne Karin Grande Höglund är inte förvånad över åtgärden.

– Det är det vi säger hela tiden. Om man inte har en god arbetsmiljö och ger rimlig lön får man inga sjuksköterskor som jobbar. Det handlar om arbetstid, arbetsmiljö och lön – det har vi pratat om länge nu. Det verkar som att det blir sämre istället för bättre. Inför sommaren ställs det alltid på sin spets – även sjuksköterskor ska ju ha semester, säger hon och fortsätter:

– Regionen har satt som policy att bli Sveriges bästa och största offentliga arbetsgivare. Än så länge är det bara policy och teorier. Men vi hoppas att det snart ska bli verkstad.

Skyldighet att operera

Enligt vårdgarantin har sjukhusen en skyldighet att genomföra en operation eller behandling inom tre månader från att den blivit bestämd. Om det blir inställt ska patienten skickas till en annan upphandlad vårdgivare – men det är inte alltid det går, enligt Anne Olmarker som är chefsläkare och tillförordnad kvalitetsdirektör på Sahlgrenska.

ANNONS

– Ett problem som vi har i vissa verksamheter är att det inte finns någon annan att skicka patienten till. Vissa operationer görs till exempel bara i Göteborg eller på de stora sjukhusen. Om det är kö på ett ställe brukar det också vara det på ett annat, säger hon.

Hänvisningen ska ske per automatik från den aktuella avdelningen. Men då inte heller det alltid fungerar enligt rutin, så ska man som patient kunna påpeka att man vill ha hjälp av vårdgarantin, enligt Anne Olmarker.

Vidare kan man som patient även söka vård utomlands. Men då får man vända sig till Försäkringskassan för ekonomiskt stöd.

Fakta: Personalbrist

Under 2017 har tio sjuksköterskor lämnat barnkirurgiska kliniken på Drottning Silvias barnsjukhus.

På grund av personalbristen har vårdavdelningarna 326 och 327 redan den 21 april börjat med sommarbemanning och slagit ihop de två avdelningarna. Det har minskat antalet vårdplatser från 32 till 18 stycken.

Då det inte finns tillräckligt med personal att ta hand om barnen har flera operationer ställts in.

Enhetschefen hoppas att antalet vårdplatser ska börja öka igen under hösten.

ANNONS