Personal skadades svårt - Liseberg kritiseras

ANNONS
|

Det var den 16 augusti som händelsen på Liseberg gjorde att Arbetsmiljöverket uppmärksammade olyckan.

En kvinna i 25-årsåldern, som arbetade på nöjesparken,råkade ut för en allvarlig arbetsplatsolycka, vilket GT var först med att uppmärksamma.

Kvinnan framförde en mindre traktor med ett påkopplat släp där det fanns ett dieselaggregat och en vattentank. Men när hon parkerade traktorn för att fylla på diesel och gick ur fordonet började traktorn rulla bakåt och hon blev överkörd.

"Ekipaget kom i rullning och kvinnan hamnade under traktorns bakdäck och fick flera frakturer", står deti Arbetsmiljöverkets utlåtande som GP tagit del av.

ANNONS

Strax efter händelsen fördes hon akut till sjukhus och polisen skrev en rapport gällande arbetsplatsolycka.

På Sahlgrenskas pressjour konstaterades det att kvinnans tillstånd var allvarligt men stabilt.

LÄS MER:Här sker flest brott vid Lisebergsbesök

Flera brister på Liseberg

På grund av olyckan genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på Liseberg den 23 augusti. Då uppmärksammades flera brister och nu kräver myndighetenatt Liseberg åtgärdar dessa.

Det visade sig senare att när kvinnan skulle parkera traktorn, så blockerade en lastbil vägen. I stället fick kvinnan köra upp för en liten backe för att prata med lastbilsföraren.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det ett krav att ett spärrområde märks upp vid tankplatsen och att det också sätts upp skyltar där det är förbjudet att parkera.

Det visade sig också att rutinerna kring traktorns handbroms var bristfälliga och att den hade börjat rulla bakåt för att det fanns svårigheter i att dra åt handbromsen.

Vidtog åtgärder direkt

Senast den 29 september ska Lisebergha åtgärdat bristerna och rapporterat detta till Arbetsmiljöverket.

Om Liseberg inte skulle åtgärda bristerna på ett tillfredsställande sättkan Arbetsmiljöverket komma att besluta om ett föreläggande eller förbud, då det kan handla om att nöjesparken måste betala "en viss summa pengar" i vite, skriver de i utlåtandet.

– Vi har till den 29 september på oss att inkomma med svar. Än så länge har jag inte så mycket att säga mer än att vi jobbar på, säger Annika Risberg, informatör vid Liseberg.

ANNONS

Hon säger också att Liseberg på eget initiativ vidtog åtgärder direkt efter det inträffade.

ANNONS