Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Personal dödshotad på Östra – facket anmälde skyddstopp

Personal har blivit jagad med tillhyggen och hotad till livet av patienter. Under fredagen anmälde fyra fackförbund skyddsstopp för en avdelning på Östra sjukhuset. Efter förhandlingar är nu stoppet hävt – och parterna är överens om att införa nya åtgärder.

Det är den akuta avgiftningsavdelningen på Östra sjukhuset som flera fackförbund under fredagseftermiddagen anmälde, de menar att personalens säkerhet inte längre kan garanteras. Detta var SVT först med att skriva om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under veckan som varit har personal hotats till livet och attackerats med tillhyggen av patienter.

– Vad jag förstått ledde det inte till någon allvarlig, fysiskt skada. Men en person jagades med tillhygge, blev slagen och fick dödshot, säger Matilda Eriksson, Vårdförbundets huvudskyddsombud inom vuxenpsykiatri på Östra sjukhuset till SVT.

Hon påpekar dock att situationen gått så långt att en anmälan om skyddsstopp var nödvändig.

– Nu har man nått en gräns där medarbetarnas säkerhet inte längre kan upprätthållas, säger huvudskyddsombudet Matilda Eriksson, säger hon till SVT Väst.

Patienterna i behov av vård

En anmälan om skyddsstopp används för att arbetsplatsen ska stängas ner omedelbart. Men eftersom att den berörda avdelningen är en akutavdelning – och att patienterna är i behov av vård försvårar det genomförandet av skyddsåtgärder för personalen.

Under fredagseftermiddagen höll representanter för fackförbunden, Arbetsmiljöverket och verksamhetsledningen på sjukhuset därför ett möte. Där lyckades de enas om en fördjupad åtgärdsplan som ska gälla under helgen.

– Skyddsstoppet är hävt. Det har funnits en handlingsplan sedan en längre tid, men nu finns en överenskommelse om att förnya och fördjupa den, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det finns en plan för helgen, och från och med måndag kommer det att undersökas vilka mer långsiktiga åtgärder som krävs, säger Goliger.

Kan du säga något om mer konkret om vad det är för åtgärder?

– Nej, jag kan tyvärr inte det just nu. Men det finns alltså redan en handlingsplan, som nu ska fördjupas.

 

 

 

Mest läst