Patologen tjänade miljoner - fick betalt per avklarat prov

ANNONS
|

Det handlade om avtal där läkarna fick betalt med 100 kronor per prov. Den aktuelle läkaren granskade över 9 000 prover på ett år. Systemet var sanktionerat från sjukhusledningen och innebar stora inkomster för de läkare som ville och kunde medverka. I dag är systemet avvecklat och istället har läkarna betalt per timma.

Den nu aktuelle läkaren har som timläkare i princip jobbat heltid med granskningarna. Han redovisade för 2009 en total inkomst på 1,5 miljoner. GP har sökt honom under gårdagen för en kommentar till utredningen men förgäves.

Bristen på patologer är fortfarande ett jätteproblem vilket bekräftas av Läkarförbundets ombudsman Anders Andersson i Göteborg:

ANNONS

–Det är ihop med ett par andra specialiteter det stora bristyrket och har varit så i många år. Någon förbättring har inte kunnat skönjas heller vilket ofta innebär långa väntetider och hård arbetsbelastning på läkarna, säger han.

Eva Lundh vid regionens personalenhet berättar att regionen anslagit speciella pengar centralt för att häva patologbristen:

–Vi har anslagit pengar som skall ge nio-tio utbildningstjänster inom laboratoriemedicin där patologin ingår.

ANNONS