Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Thomas Lindén, specialist i neurologi vid SU.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Patienten tror att den är död"

  Forskare har upptäckt en otäck biverkning av vanlig virusmedicin. - Patienten tror att den är död. Till exempel tror man att kroppen är tömd på blod, säger Thomas Lindén.

  Cotards syndrom är en ovanlig psykisk störning som ger patienten känslan av att inte finnas till. Patienten blir ångestfylld, upplever ibland att kroppen är tömd på blod, ibland att alla organen är försvunna och man är rädd för att bli kremerad eller begravd.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Samtidigt går det att resonera med patienten om tillståndet. Men känslan att inte existera är starkare än förnuftet så övertygelsen och rädslan är stark, säger Thomas Lindén, specialist i neurologi vid SU.

  Nu har han tillsammans med Anders Helldén, forskare vid Karolinska, upptäckt att patienter som behandlats för allvarliga virusinfektioner kan drabbas av Cotards syndrom.

  - Anders är specialist på njursjukdomar och läkemedel och har länge studerat biverkningar av virusläkemedlet aciklovir. Han berättade om den märkliga upplevelse som flera patienter hade efter aciklovirbehandling.

  - Jag kände igen det som Cotards syndrom, säger Thomas Lindén och nu tror de båda forskarna att aciklovir är den substans som triggar sjukdomstillståndet.

  Aciklovir finns i receptfria läkemedel, exempelvis Zovirax, ett botemedel mot herpesblåsor på läpparna. Här är halten för låg för att ge biverkningar.

  - Men vid allvarliga virusinfektioner, exempelvis hjärninflammation orsakad av herpes, är förloppet snabbt. Tillståndet kan vara livshotande och då ger man höga doser intravenöst, säger Thomas Lindén.

  Uppskattningsvis upptäcks 10 till 20 fall av aciklovirbiverkningar per år i Sverige, men fall av Cotards syndrom är betydligt mer sällsynt.

  - Tidigare har man troligen tolkat patienternas berättelse som något annat, till exempel livsleda. När sambandet inte är känt finns en risk att patienterna misstolkas, som att de inte vill leva längre, säger Thomas Lindén.

  De drabbade botas med dialys där blodet renas, då försvinner syndromet snabbt. Utan behandling kan patienten lida ett dygn, eller mer.

  Är detta vanligare än man tidigare trott?

  - Ja, det måste det vara. Å ena sidan är biverkningen extremt sällsynt. Men jag höll en föreläsning i somras och sedan dess har jag fått tre nya fall i Göteborg och ytterligare ett par i övriga Sverige, säger Thomas Lindén.

  Resultaten presenterades vid XXI World Congress of Neurology i Wien i slutet av september och har fått stor internationell uppmärksamhet. Nu söker forskarna ytterligare anslag för att fortsätta sina studier.

  Fakta/Upptäcktes på 1800-talet

  Cotards syndrom är en ovanlig psykisk störning.

  En person som lider av Cotards tror att han eller hon är död, inte finns eller saknar stora, centrala organ eller kroppsdelar som hjärta, blod, eller båda benen. Den drabbade kan upprepade gånger försöka ta sitt liv för att ta reda på om den lever, eller är död.

  Sjukdomens namn kommer från den franska neurologen Jules Cotard (1840-1889) som först beskrev smärtan som le délire de négation under en föreläsning i Paris 1880.

  Källa: Wikipedia

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.