Konjaksknölkallan i blom.
Konjaksknölkallan i blom.

Pass på: Nu stinker det i Botaniska igen

ANNONS
|

– Det luktar jätteilla nu, blomningen startade för tre-fyra dagar sedan och kommer att pågå i alla fall över helgen, säger Agneta Green, som är pressansvarig på Göteborgs botaniska trädgård.

Konjaksknölkallan är en ståtlig växt som bland annat odlas för den ätliga rotknölens skull. Det är hur som helst inte växtens doft som lockar.

– Det luktar ruttet kött. En likstank. Och det är ganska intressant, för växten avger doften för att locka till sig flugor och insekter i en pollineringsprocess. Flugorna tror att de ska lägga ägg i köttet men irrar omkring i blomman och pollinerar den i stället, säger Agneta Green.

ANNONS

När konjaksknölkallan har blommat färdigt, vilket alltså sker någon gång nästa vecka, så upphör också stanken. Från den växten. Men nästa stinkbomb står på tur.

– Svinröven står i knopp nu. Förra året blommade den 23 mars så den är nog på gång nu, säger Agneta Green.

Läs också om svinrövens blomning i fjol: Åter dags för svinröven

Svinröven är egentligen en fläckig drakkalla men har fått sitt mindre charmiga namn efter sitt utseende.

Och den har en liknande doft – eller snarare stank – som konjaksknölkallan. Ruttet kött alltså.

Med andra ord är det läge att hålla andan vid ett besök i tropikhuset under mars månad. För stanken är ingenting som avskräcker besökarna från Botaniska.

– Nej, det brukar vara som vanligt också under mars månad. Det är mer vädret som påverkar, är det soligt så kommer extra många.

ANNONS