Parkera på Saltholmen – mardröm för handikappade

Antalet handikappsparkeringar vid Saltholmen i Göteborg är få - därför tvingas Janne Hägg ofta parkera betydligt längre bort, vilket skapar problem för honom. Enligt parkeringsbolaget råder det stora brist på markutrymme vid den kända badplatsen. – Jag känner mig fullständigt diskriminerad, säger Janne Hägg.

ANNONS
|

Janne Hägg är en av de Brännö-bor i Göteborgs södra skärgård som berörs av Göteborgs Stads Parkerings Aktiebolagsbeslut om antalet handikappsparkeringar.

För drygt 10 år sedan skrev GP om att det var för få handikappsparkeringar vid Saltholmen. Strax efter att artikeln publicerades smackade parkeringsbolaget upp drygt åtta helt nya parkeringsplatser – vilket blev privata handikappsparkeringar, menar Janne Hägg.

LÄS MER:Parkeringsförslag hårt slag mot boende i skärgården

"Det här är katastrofalt"

I dag finns det enligt Janne Hägg två handikappsparkeringar som är extra breda.

– Det finns två parkeringar för handikappade och miljontals människor som åker båtarna, boende på ön, turister och sommargäster som ska samsas om de här två handikappsparkeringarna, säger han.

ANNONS

Enligt Maria Holmberg, affärsansvarig vid parkeringsbolaget, finns det åtta skyltade parkeringar för rörelsehindrade - varav tre är extra breda.

Skärgårdsbåtarna blir sommartid lätt välfyllda med sommargäster för att ta sig ut till Göteborgs skärgård, vilket också innebär att parkeringsplatserna fylls snabbare än vanligt.

– Hela Saltholmen skulle behöva säkert minst 500 vanliga parkeringsplatser och 30 handikappsplatser.Det här är katastrofalt. Det är skandal, säger Janne Hägg om antalet platser.

"Jag känner mig diskriminerad"

De handikappsanpassade parkeringarna är belägna 300 meter från båtarna, enligt Janne Hägg. Tidigare krävdes att man skulle ha svårt att gå mer än 100 meter för att få ett handikappstillstånd.

– Nu finns det nya föreskrifter, så den domen gäller inte längre. Det finns inga regler som säger att vi är skyldiga att upprätthålla parkeringsplatser i närheten av terminalen, säger Maria Holmberg.

När parkeringsplatserna är upptagna tvingas Janne Hägg att ställa sig på en vanlig parkering och få böter - eller också en handikappsparkering betydligt längre ifrån, vilket är ett problem för hans egen hälsa, menar han.

– Jag ska inte behöva gå en kilometer eller behöva ta spårvagn för att parkera bilen någon annanstans. Jag är jätteupprörd över det här, det är inte klokt. Det ska finnas parkeringar, man undrar ju vad problemet är.

ANNONS

Enligt en handling från Göteborgs Stads Parkerings Aktiebolag, framgår det att det finns behov av förbättrade parkeringsmöjligheter för kunder med parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Janne Hägg berättar att han dagligen känner sig orolig över att få en parkeringsplats för att ta sig hem till Brännö.

– Jag känner mig fullständigt diskriminerad över det här. Jag mår dåligt över att inte veta var jag kan ställa mig utan att få parkeringsböter. Jag har fyra proteser och reumatism med värk dygnet runt.Jag ska säga att jag har en jädra vilja, jag skulle kunna gå till Alingsås, men jag ska självklartinte behöva det.

"En ansträngd plats"

Enligt Maria Holmberg vid parkeringsbolaget är Saltholmen en av de ställen som kommer att förbättras i höst.

– Vi har gjort en förändring där ute. Saltholmen är, ur parkeringssituationen, en ganska ansträngd plats. Vi har tittat på en möjlighet för att förbättra det för behovet för de som är folkbokförda på öarna.

– Marken är begränsad. Vi pusslar för att så småningom kunna ha elva breda handikappsparkeringar, förhoppningsvis kommer det vara klart till veckan, säger Maria Holmberg.

Parkeringsbolaget har också infört en speciell kö för de rörelsehindrade personer med tillstånd för handikappsparkering som är boende på ön. Men enligt Janne Hägg tar det lång tid att få ett sådant tillstånd.

ANNONS

– Jag kan inte svara på hur lång tid det skulle ta, det är svårt att svara på. Det kan uppstå en situation där det finns en brist på att få en egen handikappanpassad plats.Vi kommer efter sommaren att utvärdera de åtgärder vi gjort nu inför nästa sommar, säger Maria Holmberg.

ANNONS