Pappan överklagar häktning för Gårdstensmorden

Den man i 50-årsåldern som i helgen häktades misstänkt för mord på sina tre barn och sin hustru blir kvar i häktet. Detta sedan hovrätten avslagit hans överklagan om häktningsbeslut. – Att man klagar på ett häktningsbeslut är mer regel än undantag, och att hovrätten avslår är också mer regel än undantag, säger åklagare Helena Treiberg Claeson, till TT.

ANNONS

Obs: Den misstänkte mannen har sedan denna artikel publicerades försatts på fri fot. Han är officiellt kvar i utredningen men mordmisstankarna mot 51-åringen har minimerats.

Hovrätten har avslagit pappans överklagan om häktningsbeslut gällande Gårdstensmorden som han misstänks för.

–Jag är absolut inte förvånad över hovrättens beslut. Det var väntat. Att man klagar på ett häktningsbeslut är mer regel än undantag, och att hovrätten avslår är också mer regel än undantag, säger åklagare Helena Treiberg Claeson, till TT, efter beslutet.

Under tisdagen har hovrätten behandlat yrkandet och beslutat att mannen fortsatt skulle vara häktad. Som skäl uppger hovrätten att det finns risk för att den misstänkte skulle undanröja bevis eller på annat sätt förvåra utredningen.

ANNONS

Åtalet ska väckas senast den 7 augusti.

LÄS MER:Gårdstensmorden – detta har hänt

Överklagade beslutet

Den 51-årige man som misstänks för mordet på sin hustru och sina tre småbarn häktades så sent som i söndags för brotten. På måndagen meddelade han genom sin försvarare att han överklagat beslutet till hovrätten.

– Jag överklagade det för att jag bedömde att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning i den delen. Utifrån min huvudmans syn på det hela kan vi inte nöja oss med att han är misstänkt på sannolika skäl. Det tycker jag att hovrätten bör pröva, sa mannens försvarare Poly Jensell.

"Vet inte var han befann sig när gärningen begicks"

I sitt överklagande till hovrätten för Västra Sverige hänvisade Poly Jansell till polisförhör med vittnen som ska ha bekräftat mannens uppgifter om att han var på sin arbetsplats flera mil från lägenheten.

Mannen har tidigare meddelat genom sin advokat att han nekar till brott. Han har själv hävdat att han vid brottstillfället befann sig på sin arbetsplats.

– Min klient befann sig under den aktuella morgonen på sin arbetsplats när det hände. Det är ett kakelföretag som har verksamhet flera mil från Angered. I samband med att branden i Gårdsten uppstod blev han kontaktad och uppmanad att åka hem. Det är därför han uppehöll sig på platsen, sade Poly Jensell till GP tidigare i veckan.

ANNONS

LÄS MER: Häktade pappan nekar: "Jag var på jobbet"

Inget som tyder på annan gärningsman

Småbarnsfamiljen hittades i samband med en kraftig lägenhetsbrand i Gårdsten under förra veckan. Polisen kunde kort därefter konstatera att offren inte hade dött till följd av branden.

Maken och pappan är nu på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av mord.

– I dagsläget har vi ingenting som tyder på att någon annan än den här personen skulle vara gärningsmannen, har åklagareHelena Treiberg Claeson tidigare sagt till GP.

ANNONS