Pampig regnbåge över Göteborg

ANNONS
|

Efter regn kommer solsken, heter det. Men har man tur kan man få en skymt av en regnbåge istället. Mellan allt oväder under fredagskvällen uppenbarade sig en ovanligt skarp och pampig regnbåge över Göteborg.

Varför regnbågen var extra tydlig efter dagens kraftiga oväder är svårt att säga. Men enligt Ian Engblom kan det vara en kombination av antalet regndroppar och ljussättning.

– Det är svårt att veta exakt vad som händer, men det kan bero på att det är väldigt tätt mellan vattendropparna, och ljussättningen somvar solen står och hur mörka moln det är, vilkakontraster det ger, säger Ian Engblom.

ANNONS

Vilken tid på dygnet det är spelar även det stor roll för hur tydlig regnbågen är. Regnbågar uppenbarar sig oftast vid soluppgång eller solnedgång, då solen inte får stå för högt upp på himlen. Regnbågar uppenbarar sig alltid mittemot solen, ju lägre solen är desto högre regnbåge och tvärtom, vilket gör att regnbågen under fredagskvällen kan ha framstått som extra spektakulär.

Men eventuellt kan regnbågar bli tydligare ju mer det regnar.

– Det kan vara en orsak, men hur stor del av regnbågens synligheten som beror på regndroppar och vad som beror på ljuskontraster är svårt att avgöra, säger Ian Engblom.

Ljus bryts i vatten

En regnbåge uppstår när ljuset bryts och reflekteras på ett visst sätt i vattendroppar.

– Vitt ljus består av olika färger och eftersom de olika beståndsdelarna av färgerna har olika våglängdså blir spridningen lite olika när ljuset träffar vattnet, vilket ger upphov till de olika färgerna, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Om ljuset reflekteras två gånger i en vattendroppe uppstår ytterligare en regnbåge. Den är dock alltid svagare och utanför den första regnbågen.

ANNONS