Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Ovanligt få på Lisebergs julpremiär

Förutom EU-toppmötet var det regn och blåst samma dag som Liseberg hade julpremiär – något som kan förklara besökssiffrorna. – Det är en blygsam öppning om man ska kolla på det hela, säger Daniel Lindgren, parkchef på Liseberg.

Lisebergs ljusshow var den mest uppskattade attraktionen på Liseberg då nöjesparken hade julpremiär under fredagen. Ett spektakel med isshow, fyrverkerier, musik och miljontals lampor. Trots det var besöksantalet ovanligt blygsamt i år, menar parkchef Daniel Lindgren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vad det beror på återstår att se. Vi vill gärna se på hela helgen som helhet, säger han.

I fjol kom 5 200 besökare på Lisebergs julpremiär – i år var den siffran 3 500. Men Daniel Lindgren vill inte kalla tappet som något anmärkningsvärt.

– Det är ingen stor siffra i de här sammanhangen, säger han.

Ibland dubbelt så många

Man vill inte påstå att det är EU-toppmötet som ligger till grund för det färre antalet besökare i år. Flera faktorer kan spela in. 

– Vi drabbades av en rejäl regnskur precis i början, så kom det flera skurar senare. Det är ju mer väderkänsligt nu än vad det är på sommaren, säger Daniel Lindgren.

I normala fall ligger besökssiffran på mellan 5 000 och 8 000, berättar han – och jämfört med den senare siffran är årets siffror ett ordentligt tapp. Men det kan också vara Lisebergs Halloweenfirande som spökar.

– Nu stängde vi Halloween för bara två veckor sedan, och det kan också spela roll, säger Daniel Lindgren.

Öppnade senare

Dessutom valde man att öppna två timmar senare än vanligt, på grund av EU-toppmötet. Under fredagen öppnade parken klockan 18, normalt sett öppnar man 16.

– Det ska ju vara avslutat här utanför redan på förmiddagen, men vi tar några timmars marginal för att allt ska hinna återgå till det normala så att våra gäster enkelt kan ta sig till parken, sade Julia VVasilis, informationschef för Liseberg, förra veckan.

Fakta: Jul på Liseberg

Jul på Liseberg 2017 är öppet 17-19, 24-26 och 30 november samt 1-3, 5-10, 12-23 och 26-30 december.

3 ton konstsnö har använts för dekoration i parken. Det finns två olika snösorter, en av vax som besökarna kan känna på, och den andra är gjort av kallt papper och dekorerar bland annat träd och hustak.

Över 5 miljoner ljuspunkter används för parkens julbelysning.

Mest läst