Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Osäker framtid för Ahmad och Ali

Ahmad Ghafari går på ett byggymnasium och drömmer om att bli arkitekt. Ali Mohammad Ali vill helst bli ekonom, men funderar på att gå ett yrkesprogram för att kunna få jobb direkt efter skolan. Men det hänger på om de får stanna i Sverige eller ej.

Ahmad Ghafari och Ali Mohammad Ali bor på ett av Räddningsmissionens HVB-hem för ensamkommande i Göteborg. Båda har blivit åldersuppskrivna av Migrationsverket och fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Nu hoppas de på att deras överklaganden ska leda till ett annat beslut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ahmad Ghafari har bott hos Räddningsmissionen i två år nu. Han går på Peabskolan, som har gymnasieprogram för bygg och anläggning.

- Helst vill jag bli arkitekt, säger han. Men jag tycker om att bygga också.

Måste flytta

Men i dag ser ut som om han måste han lämna Göteborg redan den 21 december. Ahmed säger själv att han är 17 år, men Migrationsverket har bestämt att han är 18 och därmed måste han flytta till ett av deras asylboenden för vuxna.

- Jag har varit på ett sådant. Det var hemskt där. Fylla och droger. Då kanske det är säkrare att bo gatan.

Läs mer: Byggbranschen vill hjälpa ensamkommande

Han och hans familj flydde till Iran från talibanerna, sedan hans syster och morbror dödats. Men förföljelsen tog inte slut där och familjen flydde igen. Under flykten kom Ahmad Ghafari bort från sin familj och sedan dess har han inte kunnat få kontakt med dem.

_- Jag har försökt leta efter dem på Facebook och Instagram. Men jag har inte hittar något alls. Jag har ju ingen adress och vet inte alls var de kan vara. Vi pratade om att fly till Tyskland. Men jag vet inte.

Orolig för vad som ska hända

Just nu är hans mest orolig för att tvingas återvända till Afghanistan.

- De säger att jag är 18 och det är fel. Jag är 17. Men spelar det någon roll? Är Afghanistan säkrare då? Dödar de mig inte då? Det är som ett skämt.

Ali Mohammad Ali sitter bredvid och lyssnar. Han säger att båda hans föräldrar är döda. Tillsammans med sin kusin flydde han till Sverige. Nu är det Göteborg som är hemma för honom. Han går på Hvitfeldtska gymnasiet och det är där och på HVB-hemmet han har sina vänner och sin trygghet.

- Om jag får uppehållstillstånd ser jag två alternativ. Jag är intresserad av ekonomi och vill gärna utbilda mig inom det. Men jag kan också tänka mig att gå ett yrkesprogram och söka jobb direkt efter gymnasiet.

Och om du får avslag igen?

- Jag kan absolut inte åka tillbaka, säger Ali Mohammad Ali. Jag har ingen jag känner där längre och det finns ingen säkerhet i Afghanistan.

Väntar svar på överklagande

Han kom till Sverige i juli 2015. Och har fyllt 18 år i år, säger han.

- Men enligt Migrationsverket är jag 19. Det tog nästan ett och halvt år innan jag fick beslutet på min asylansökan och jag väntar fortfarande på svar på mitt överklagande.

När han är i skolan och med kompisar kan han glömma sitt öde för en stund, men så fort han är ensam kommer tankarna om vad som ska hända.

- Jag är mycket orolig, säger han. Vi har en kompis som bodde här och blev skickad till Migrationsverkets boende för vuxna i Halmstad. Han förlorade allt. Han kan inte gå i skolan där. Nu sitter han bara där, ensam med sina tankar.

Innan vi skiljs säger Ahmad Ghafari:

- Jag vill säga en sak till Migrationsverket. Det vi har sagt om vårt liv är ingen berättelse. Det är sanningen. Det är vårt liv. Det är inget vi har hittat på.

Fakta: Ny möjlighet att få stanna

En del ensamkommande barn hunnit bli myndiga under handläggningstiden, vilket minskat deras möjlighet att få uppehållstillstånd beviljat.

Regeringen har föreslagit att ensamkommande som drabbats av de långa handläggningstiderna ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Det gäller de som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som har:

- väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket

- fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (d v s efter den 20 juli 2016)

- registrerats som barn vid ankomst studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå,

- fortfarande befinner sig i landet, och inte begått brott

Förslaget har mött kritik för att vara otydligt.

Källa: regeringen.se

Mest läst