Oro och förväntningar inför gymnasietiden

ANNONS
|

- Det känns skönt med sommarlov, men jag kommer att sakna skolan, säger Elfat Xhaferi och röjer ut det sista i sitt skåp.

Hans klasskamrat Sara Zaben älskar skolan, men längtar efter nya utmaningar. Hon vill vidare. Till hösten tar hon bussen till naturvetenskapliga programmet på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke.

- Jag är så glad att jag kom in på den utbildning jag ville. Skolan verkar bra och lugn, säger hon.

Även Elfat ska börja på samma skola.

Inte riktigt nöjd

GP har följt klass 9 A och klassföreståndaren Joakim Eriksson under året. Det här är tredje gången som vi ses. Gårdstensskolan har länge varit i blåsväder med otaliga rektorsbyten, stökiga elever, urusla resultat, många nyanlända och massor med vikarier. Målet för årets nior var att fler skulle höja sina betyg.

ANNONS

När Joakim nu räknar har 60 procent av eleverna i 9 A klarat måluppfyllelsen och får därmed gymnasiebehörighet. Det är bättre än tidigare, ändå är han inte riktigt nöjd.

- Jag är lite besviken att några elever inte orkade fullt ut. Men det har inte heller varit lätt för dem då det gäller no och matte. Det har varit mycket vikarier och inställda lektioner, säger han.

"Han är som vår pappa"

Eleverna börjar bli klara med skåpen. En efter en lämnas skåpnycklar in och Joakim prickar av. Alex Nguyen och Mir Ali börjar på Hvitfeldtska till hösten. De är oroliga för hur det ska bli. På Gårdstensskolan känner de sig trygga. Men snart öppnas en värld med nya lärare och nya klasskamrater.

- Jag kommer sakna vännerna och Joakim mest. Han är som vår pappa, säger Mir.

Joakim märker också av oron. Många av hans elever har gått tillsammans sedan i förskolan och han har följt några av dem sedan mellanstadiet. De vill veta allt om den nya okända världen - gymnasiet.

- Några säger att det blir läskigt att gå i en klass med svennar, det har de aldrig gjort, säger han.

11 lärare lämnar

På väggen i elevernas klassrum finns en kopia på förstasidan av GP med rubriken "lärare måste söka sina tjänster på nytt." Det handlar om en pågående omorganisation på skolan. Det finns en stor misstroendeklyfta mellan skolans personal och skol- och förvaltningsledningen. Elva lärare väljer därför att sluta.

ANNONS

Joakim är en av dem.

- För att utveckla en skola börjar man underifrån, i tillitsfulla samtal. Så har det inte gått till här. När ett nytt utbildningskoncept införs har varken elever, lärare eller föräldrar blivit tillfrågade och allt ska gå väldigt fort. Egentligen bottnar omorganisationen i en misstroendeförklaring mot oss lärare, att vi inte gör ett bra jobb. Det kan utläsas mellan raderna, säger Joakim.

Oro för skolans framtid

Rektorn Anna Kern beklagar att Joakim och ytterligare tio lärare inte vill vara en del av den nya arbetsmodellen.

- Det är viktigt med en förankringsprocess, men vi behöver också uppfylla skolinspektionens krav och få en god arbetsmiljö. Syftet med det nya konceptet är ett större pedagogiskt fokus, säger hon.

Eleverna i nian är oroliga för vad som ska hända med Gårdstensskolan.

- Alla bra lärare försvinner och jag tror att det kommer att sluta med att skolan läggs ner, säger Elfat.

De andra håller med.

- Det är jättedåligt om det inte finns en skola kvar i Gårdsten, tycker Sara.

I dag samlas klass 9 A en sista gång tillsammans med Joakim för att få sina betyg och fira sommarlovet med tårta.

Niornas betyg på Gårdstensskolan

ANNONS

60 procent av eleverna i 9 A klarade måluppfyllelsen och blir därmed behöriga till gymnasiet.

I 9 B var det 74 procent.

De nyanlända eleverna, som började nian förra hösten eller under våren, finns inte med i statistiken.

2011 var 65,5 procent av niorna på Gårdstensskolan obehöriga till gymnasiet och 2012 42,9 procent.

Årets siffror är preliminära. Skolan ordnar sommarundervisning för de nior som vill försöka läsa upp sitt mattebetyg.

ANNONS