Oro har stoppat krisarbete i Biskopsgården

ANNONS
|

Efter den senaste skjutningen, som dödade en 26-årig man utanför Sjumilaskolan, har medarbetare inte känt sig trygga i vissa delar av Biskopsgården, som är hårt drabbad av konflikten mellan olika stadsdelsgäng.

Det ledde till att skyddsombudet förra veckan vidtog det exceptionella steget att stoppa stadsdelsförvaltningen från att vid behov skicka ut krisstödsgruppen, avslöjar nyhetsbyrån Siren.

HR-chefen Tina Liljedahl-Scheel säger till GP:

- Det finns en möjlighet för en facklig organisation att stoppa arbetsuppgifter eller verksamhet som medför fara för liv och hälsa, enligt arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud från fackförbundet Vision lade ett skyddsstopp på vår krisstödsgrupp i torsdags kväll på grund av oro i stadsdelen. Det är första gången det har lagts ett skyddsstopp på Västra Hisingen efter omorganisationen.

ANNONS

Skyddsstoppet hävdes under tisdagen.

- Vi kontaktade Arbetsmiljöverket som kom ut till oss. En person från Vision var också med när vi diskuterade vi hur det såg ut och vad som är krigsstödsgruppens uppdrag.

- Då gjorde Arbetsmiljöverket den bedömningen att det inte var sådan fara för liv och hälsa att vi inte skulle kunna aktivera krisstödsgruppen. De tog ett muntligt beslut om ett icke-förbud, som det heter. Det kommer att komma ett skriftligt svar på det i slutet av veckan, säger Tina Liljedahl-Scheel.

Det innebär att inget hindrar er från att sätta in krisstödsgruppen?

- Om vi behöver är den tillgänglig.

Har ni haft behov av gruppen under stoppet?

- Vi har inte haft anledning att aktivera gruppen under de här dagarna.

Vet du, mer specifikt, vad som föranledde stoppet?

- Det är bara spekulationer, men det är väl oro efter den senaste händelsen.

Tina Liljedahl-Scheel understryker att gruppen i krissituationer finns mer i bakgrunden som stöd.

- Vi jobbar också hårt med att stämma av med polisen när gruppen är aktiverad. Vi skulle aldrig utsätta våra medarbetare för fara på något sätt.

Knutna till krisstödsgruppen är cirka 20 personer, med olika bakgrund, kunskaper och arbetsuppgifter.

ANNONS

- De kan användas när något händer som den ordinarie verksamheten inte kan ta hand om. Då aktiveras krisledningen, och vi kan använda oss av krisstödsgruppen. Deras uppgift är att vara samtalsstöd till invånare, till exempel när något hänt och vi kan befara att det finns en oro och att invånarna behöver någon att prata med och som eventuellt kan lotsa dem vidare till andra hjälpinsatser beroende på vad det handlar om.

Senast medlemmar i gruppen var inkallade var vid senaste månadsskiftet, efter skjutningen vid Sjumilaskolan, enligt Tina Liljedahl-Scheel.

Då fanns de tillgängliga i mötesplatsen Idépunkten på Friskväderstorget.

ANNONS